Duurzaam wonen, je huis isoleren

Het merendeel van de Nederlandse huizen zijn nog niet voldoende geïsoleerd. Een gemiste kans. Isoleren kent heel wat voordelen! De energiekosten en je CO2-uitstoot liggen lager. Doordat tocht en koude verdwijnen, is je woning aangenamer om in te verblijven. Door te isoleren, bereid je je woning op energieneutraal wonen voor. Bovendien kun je een aanzienlijk deel van de kosten middels subsidie terugvragen.

Van plan te isoleren? Vergelijk prijzen door gratis offertes aan te vragen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Subsidies en kosten isolatie

Om op termijn te kunnen besparen, moet je nu geld investeren. Daarmee kunnen grote bedragen gemoeid zijn. Er bestaan echter diverse mogelijkheden om de kosten voor het verduurzamen van je woning deels via een subsidie terug te vragen. Het afsluiten van een lening behoort ook tot de mogelijkheden.

Subsidies isolatie

Subsidies en kosten isolatie

Vanaf 1 januari 2021 breidt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uit: je kan dan ook subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en de aansluiting op het warmtenet. Zo komt de subsidie de Klimaatdoelstellingen nog meer tegemoet. Voorwaarde voor de isolatiemaatregelen is wel dat je minstens twee typen isolatiemaatregelen moet ondernemen of dat je één isolatiemaatregel laat uitvoeren in combinatie met de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

Je kan de subsidie dus vanaf 1 januari 2021 aanvragen bij de Rijksoverheid. De subsidie vanuit de SEEH is vanaf januari niet meer beschikbaar voor woningeigenaren, wel onder voorwaarden voor VvE’s.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Kosten isolatie

Wat de uiteindelijke kosten van isolatie voor het verduurzamen bedragen is natuurlijk afhankelijk van het materiaal, het aantal vierkante meters en het uit te voeren werk.

De hierna genoemde kosten zijn dan ook enkel globale kosten en slechts een indicatie. Er is hierbij geen rekening gehouden met eventuele subsidie(-s).

Isolatie Gemiddelde prijs
Isolatie schuin dak €4.250 à €8.400
Spouwmuurisolatie €300 – €2.000
Vloerisolatie €1.400 – €2.000

Wil je meer weten over wat isoleren jou zal kosten? Je kan gratis offertes aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo zie je snel wie voor jou de juiste isolatiespecialist is.

⇒ Vraag kosteloos offertes aan !

Hoe kan je isoleren?

Er zijn heel veel mogelijkheden om je huis te isoleren zo als je dak, vloer en muren. Duurzaam en minder duurzaam. Goedkoop en duur. Vanuit de binnenzijde en vanuit de buitenzijde. Met vergunning en zonder vergunning. Er zijn dus een hoop mogelijkheden. Hieronder zetten we daarom diverse manieren van het isoleren van je huis uiteen.

Vloerisolatie

Vloerisolatie

Een niet geïsoleerde vloer voelt onaangenaam aan. Je voelt de kou vaak optrekken.

Door vloerisolatie aan te brengen, wordt het een stuk aangenamer en bespaar je uiteindelijk energie. Er kunnen voor het isoleren van een vloer diverse soorten isolatiemateriaal worden toegepast. Een vloer kan aan de bovenzijde, maar ook vanuit de onderzijde (via de kruipruimte) worden geísoleerd. Over de kruipruimte isoleren verder meer.

Isoleren aan de bovenzijde

Wanneer een vloer aan de bovenzijde moet worden geísoleerd, vereist dat heel wat hak- en breekwerk. Leidingen kunnen deze werkzaamheden bemoeilijken. Een ander nadeel is dat na het isoleren je vloer van een nieuwe afwerklaag moet worden voorzien, soms een dure aangelegenheid. Natuurlijk kan er bovenop een bestaande vloer isolatie worden aangebracht. Hierdoor wordt de vloer hoger waardoor deuren moeten worden ingekort. Kies daarom voor zo dun mogelijk isolatiemateriaal dat toch een hoge isolatiewaarde heeft, bijvoorbeeld isolatieplaten.

Waarmee kan ik mijn vloer isoleren?

Isolatieplaten

vloerisolatieplaten

Vloerisolatieplaten zijn heel geschikt voor het isoleren van je vloeren. Er moet met de drukvastheid van de platen rekening worden gehouden. Ze moeten, zeker wanneer de vloer aan de bovenzijde wordt geísoleerd, redelijk wat gewicht kunnen verdragen.

Vloerisolatieplaten die uit PUR, PIR of EPS bestaan, hebben de voorkeur.

PUR schuim

Een oppervlak kan met gespoten PUR-schuim heel snel van een isolatielaag worden voorzien. Dat geldt ook voor je vloer. PUR-schuim heeft een uitstekende isolatiewaarde en heeft als voordeel dat het snel droogt en voor een naadloze afsluiting zorgt. Leiding hoeven niet meer apart te worden geísoleerd. Het PUR-schuim omkapselt de leidingen als het ware.

Isolerende chape

Met een isolerende chape wordt de combinatie van een dekvloer of ondervloer bedoeld waarin tevens isolatiemateriaal is verwerkt. Voordeel is de naadloze isolatie die ontstaat doordat de vloer alle hoeken goed opvult. Een uitvullaag is dus niet nodig. Een isolerende chape heeft een hoge drukbelasting. Materialen die in een chape kunnen worden verwerkt zijn EPS isolatieparels, schuimbeton of PUR granulaten. Geadviseerd wordt om, ondanks de isolerende chape, aanvullende isolerende maatregelen te treffen.

Ga je nieuw bouwen of verbouwen? Dat is je kans om je nieuwe vloer op een correcte wijze aan te (laten) brengen met toepassing van de juiste materialen. Dat kan als volgt:

Laag 1. Een gewapende betonplaat van minstens 10 cm dik

Laag 2. Isolatie- en bouwfolie. Plaats direct de bouwfolie op het beton tegen vocht. Breng daarna de isolatie los op de bouwfolie aan. Gebruik eventueel randisolatie.

Laag 3. Breng vloerverwarming of leidingen voor de centrale verwarming aan. Werk het geheel af met een chape met een dikte van minstens 8 centimeter.

Laag 4. De chape kan nu met elke gewenste vloer worden afgewerkt.

Laat je vloerverwarming aanleggen? Een uitstekend moment om direct extra vloerisolatie aan te leggen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Dakisolatie

Dakisolatie plat dak

Wist je dat de meeste energie via het dak verdwijnt? Dat komt omdat warme lucht opstijgt. Daarom is een niet geïsoleerd dak een van de grootste energieverslinders. Veel huize hebben geen, nauwelijks of maar matige isolatie op het dak. Daardoor gaat er waardevolle (en dure) warmte verloren. Wanneer je je dak goed isoleert, kun je wel 30% aan gas besparen. Het wooncomfort van je huis zal ook behoorlijk toenemen.

Een dak kan op twee manieren worden geïsoleerd, namelijk van binnenuit en van buitenaf.

Dak vanaf de buitenzijde isoleren

Dakisolatie langs de buitenzijdeHet dak vanaf de buitenkant isoleren is beter en eenvoudiger dan vanuit de binnenzijde. Behalve een hoop werk en rommel kunnen na het isoleren van een dak vanuit de binnenzijde zogenaamde koudebruggen ontstaan. Ook gaat er onder het dak vaak ruimte verloren, soms wel 15 centimeter.

Het dak kan van buitenaf op verschillende manieren worden geïsoleerd.

  • Dat kan met renovatieplaten, waarbij het hele dak eraf moet. Een goede maar dure oplossing
  • Met voorgevormde isolatiedelen. Een snelle en dure oplossing die niet voor 100% isoleert
  • Gespoten isolatie die onder de dakpannen wordt aangebracht. Een goede én goedkope oplossing
  • Folie-isolatie, een minder vaak toegepaste oplossing die niet de voorkeur geniet

Er zijn ook verschillen tussen het isoleren van een plat dak of een hellend dak. De kosten voor het isoleren van een plat dak liggen over het algemeen wat hoger dan die van een plat dak. Ook het toegepaste isolatiemateriaal is van invloed op het kostenplaatje. Verder zijn natuurlijk het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad van invloed op de prijs.

Dak isoleren binnenzijdeWanneer een beetje handig bent, kun je je dak zelf vanuit de binnenkant isoleren, bijvoorbeeld met glaswol, dat tevens als geluidsisolatie functioneert. Het plaatsen van isolatieplaten gaat wat sneller maar die hebben een mindere geluidsisolatie.

Vaak wordt er een dampscherm geplaatst of wordt er gebruik gemaakt van isolatiemateriaal met een damp werende werking. Wanneer er in een woonruimte (zolderkamer) wordt geïsoleerd, moet er uiteraard ook aandacht aan de afwerking worden besteed. Gipsplaten zijn een goede optie. Boor echter bij het bevestigen van de gipsplaten niet door de isolatielaag. De werking van de dampfolie zal dan verloren gaan.

Spouwmuurisolatie

Wanneer je woning na 1925 is gebouwd, heeft je woning waarschijnlijk spouwmuren. Een spouwmuur zijn twee muren met een onderlinge afstand van enkele centimeters. Die ruimte, de spouw, is vaak nog niet geísoleerd. Dat is met name het geval wanneer je woning tussen 1925 en 1970 werd gebouwd. Door een niet geïsoleerde spouwmuur gaat er onnodige warmte verloren.

Spouwmuurisolatie is een relatief eenvoudige en goedkope manier van isoleren die veel rendement oplevert. Hierdoor kan dat al snel een besparing van 10% opleveren.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Met een speciale boorpatroon worden er in de voegen van de gevel gaatjes geboord. Via een slang wordt er vervolgens in de gaatjes het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Wanneer de klus geklaard is worden alle geboorde gaten weer netjes afgevoegd. Uiteindelijk zie je er niets meer van. Wanneer je een nog hogere isolatiewaarde wilt bereiken, kun je extra isolatie aan de binnenkant van je woning overwegen. Hierover verderop meer.

Gevelisolatie

Wanneer jouw woning geen mogelijkheden heeft voor spouwisolatie vanwege het ontbreken van spouwmuren, kun je de gevel van je woning toch laten isoleren. Daarbij heb je twee opties.

Buitengevelisolatie

Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal tegen de buitenmuren “geplakt”. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal moeten de buitenmuren nog worden afgewerkt. Dat kan met stucwerk, gevelplaten, hout of steenstrips. Je krijgt als het ware nieuwe buitenmuren. Houd er rekening mee dat je voor deze manier van isoleren een vergunning moet aanvragen. Het is ook een dure manier van isoleren maar is zeker een optie wanneer je buitengevels aan renovatie toe zijn. Daar tegenover staat dat je in huis geen ruimte verliest en je een hogere isolatiewaarde dan bij het van binnenuit kunt behalen.

Isoleren van de gevel van binnen uit

Ook wanneer je al spouwisolatie hebt laten aanbrengen, kun je voorzetwanden (laten) plaatsen tegen de binnenkant van je buitenmuren. Er wordt doorgaans een regelwerk van latten aangebracht, waartussen het isolatiemateriaal wordt ingeklemd. Als het isolatiemateriaal zelf een dampremmende laag heeft, hoeft zo’n laag niet extra te worden aangebracht. Zo ontstaan er geen vochtproblemen. Meestal wordt er met gipsplaten afgewerkt die kunnen worden gestukadoord of worden behangen.

Er zijn ook gipsplaten in de handel waar al en dikke isolatielaag van enkele centimeters tegenaan zit. Bij deze manier van isoleren lever je al gauw 10 centimeter aan woonruimte per muur in doordat de muren naar binnen komen. Het is wel goedkoper dan van buitenaf isoleren. Helaas zit je wel even in de rommel.

Kruipruimte isoleren

De meeste vloeren op de begane grond kunnen worden geïsoleerd vanuit de kruipruimte. Dit is iets wat je zelf eenvoudig kunt uitvoeren wanneer je kruipruimte hiervoor voldoende ruimte biedt. Je brengt het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de vloerbalken aan. Een ander voordeel is dat er in je woonkamer niets verandert en je er geen rommel van hebt.

Wanneer je woning een kruipruimte heeft die niet voldoende toegankelijk is, is het aan te raden te kiezen voor bodemisolatie in de vorm van een laag isolerende EPDS-parels. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in de woning afnemen. Daardoor ontstaat een gezondere én comfortabelere leefruimte.

Deze manier van isoleren kan uiteraard ook bij een wel toegankelijke kruipruimte worden toegepast.

Zolder isoleren

zoldervloerisolatie

De zolder ligt onder het dak. De diverse mogelijkheden voor dakisolatie om de zolder te isoleren, zijn hierboven al uitgebreid beschreven. Daarom beschrijven we hier alleen het isoleren van de zoldervloer. Zeker wanneer de zolder die als leefruimte in gebruik is, is dit een goede manier van isoleren. Door de zoldervloer te isoleren wordt het aantal kubieke meters dat moet worden verwarmd kleiner en zul je meer energie besparen. Is je zoldervloer massief? Dan wordt de zoldervloer meestal met isolatieplaten of gespoten PUR toegelegd.

Bij niet massieve vloeren kan de ruimte tussen de vloerbalken met dekens van glaswol of minerale wol worden opgevuld. Wanneer de vloer van je zolder beloopbaar moet blijven, wordt de vloer nog afgetimmerd, bijvoorbeeld met houten platen.

Wanneer er niet meer over de zoldervloer gelopen hoeft te worden, volstaan de dekens met isolatiemateriaal.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.