Warmtepompboiler: werking, prijzen en advies

Wanneer je je huis wilt verduurzamen, zijn er natuurlijk allerlei opties om dit doel te bereiken. Een goede stap richting duurzaam wonen is om een waterpompboiler aan te schaffen. Een waterpompboiler wekt warm water op, op een duurzame manier. Je hebt natuurlijk elke dag warm water nodig. Denk bijvoorbeeld aan douchen, afwassen, maar ook bijvoorbeeld de radiatoren aanzetten. Het nemen van een warmtepompboiler betekent dus duurzaam wonen! Maar wat kost het? En hoe moet je een warmtepompboiler installeren? En bestaat er een subsidie voor je warmtepompboiler? We overlopen alle vragen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een warmtepompboiler werkt. Een warmtepompboiler bestaat uit twee delen: de warmtepomp en het elektrische verwarmingselement. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht. Vervolgens wordt deze warmte doorgestuurd naar de warmtewisselaar. In de warmtewisselaar zit een koelvloeistof. Op het moment dat de warmte van de lucht naar de warmtewisselaar wordt gestuurd, veranderd de koelvloeistof in gas. Vervolgens zit er in de warmtepompboiler een compressor met een hele hoge druk. Deze compressor drukt het gas samen. Door de druk ontstaat er nog meer warmte. Wanneer er een bepaalde temperatuur is bereikt, geeft de warmtewisselaar deze warmte af aan het water dat in de boiler zit. Daardoor ontstaat er warm water. Ondertussen koelt het koelmiddel af, waardoor het weer een koelvloeistof wordt. Vervolgens begint het hele proces weer opnieuw, waardoor je dus voortdurend warm water kan hebben dat wordt opgewekt op een duurzame manier! De warmtepompboiler gebruikt immers een natuurlijke bron dat nooit op gaat: lucht.

De warmtepompboiler kan het water tot ongeveer 50 graden verwarmen. Hierna sprint het elektrische verwarmingselement bij, deze verwarmt het water verder op tot ongeveer 65 graden. Ook kan het zo zijn dat de warmtepompboiler minder warm water geeft dan dat jij nodig hebt. Dan springt het elektrische element in de boiler automatisch bij, waardoor je toch genoeg warm water hebt. Je hoeft je dus nooit druk te maken dat je te weinig warm water hebt, of dat je opeens met koud water zit!

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Waarom kies je een warmtepompboiler?

duurzaam wonenWanneer je kiest voor een warmtepompboiler ben je je huis waaraan het verduurzamen! Een warmtepompboiler heeft namelijk geen fossiele brandstof nodig, enkel elektriciteit. Ook verbruikt een warmtepompboiler minder energie dan een normale elektrische boiler. Dit betekent dus dat je ook kan besparen op je energierekening!

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan kan je zelfs de warmtepompboiler van elektriciteit voorzien door middel van zonne-energie. Dan ben je natuurlijk dubbel zo duurzaam bezig!

Prijs warmtepompboiler

De warmtepompboiler prijs is natuurlijk erg afhankelijk van welke soort boiler jij neemt. Je hebt boilers van €1.000, maar ook van €2.500.

👉Wel zal de prijs meestal tussen de €1.000 en €2.500 liggen. Hoe meer warm water je wilt kunnen opslaan in de boiler, hoe duurder de boiler zal zijn.

Wil je meer water opslaan, dan wordt de warmtepompboiler groter, dus hou er rekening mee dat je deze ruimte wel ter beschikking hebt in je huis.

👉Een gemiddeld gezin van 4 personen heeft gemiddeld gezien een warmtepompboiler nodig waar ongeveer 300 liter warm water in kan worden bewaard.

Let erop dat er naast de prijs voor de boiler, ook nog installatiekosten bijkomen. Gemiddeld gezien ben je met een warmtepompboiler van 300 liter (wat voldoende is voor een gemiddeld gezin van 4 personen) in totaal ongeveer €3.000 kwijt. Dit lijkt natuurlijk een enorme investering, toch kan deze investering wat worden verlaagd, doordat je (mits je aan de voorwaarden voldoet) een subsidie voor de boiler ontvangt.

De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het merk dat jij koopt, bij welk bedrijf je de boiler koopt en door welke installateur jij de boiler laat plaatsen. TIP: Heb je eenmaal een bepaalde boiler op het oog? Vraag dan bij verschillende aanbieders offertes aan. In deze offertes staan de verwachte kosten. Wanneer jij deze van verschillende aanbieders vraagt, kan je ze met elkaar vergelijken. Hierdoor kan je een hoop geld besparen!

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Warmtepompboiler subsidie

Zoals hierboven al genoemd, kan je op dit moment een subsidie warmtepompboiler ontvangen wanneer je een warmtepompboiler aanschaft. Kies je voor een warmtepompboiler dan heb je recht op de ‘Investeringssubsidie duurzame energie‘ mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Éen van die voorwaarde is bijvoorbeeld dat de warmtepompboiler moet zijn geïnstalleerd door een professionele installateur. Zelf een warmtepompboiler installeren? Dan kom je niet meer in aanmerking voor de subsidie. Ook moet de boiler bijvoorbeeld een vermogen hebben van maximaal 70 Kw en moet het een etiket, productkaart en documentatie hebben.

👉Op dit moment ligt de subsidie die je kan ontvangen voor een warmtepompboiler tussen de €450 en €750 in.

Warmtepompboiler nadelen

duurzaam wonenNatuurlijk zijn er ook nadelen. Het grootste nadeel van deze boiler is dat het veel ruimte in beslag zal nemen. Zo is het een apparaat op zichzelf al groot, ook moet de boiler waterpomp voldoende ruimte hebben, zodat het genoeg lucht kan onttrekken. Heb je niet zo veel ruimte? Dan is het verstandig om voor een kleinere boiler te gaan. Dit betekent dus echter wel dat de boiler minder warm water kan opslaan. Een ander nadeel is dat de woning zelf kouder kan worden, als je de warmtepompboiler binnen plaatst. Dit komt omdat de boiler natuurlijk de warmte uit de lucht onttrekt. Het is hierbij dus sterk aan te raden om ervoor te zorgen dat de boiler warmtepomp met verbindingen naar buiten te plaatsen, zodat de boiler de warmte uit de buitenlucht onttrekt.

Warmtepompboiler voordelen

Natuurlijk heeft de warmtepompboiler ook een hoop voordelen. Het grootste voordeel is dat je natuurlijk op een duurzame manier warm water opwekt. Een warmtepompboiler zal een stuk kleinere impact hebben op het milieu. Bovendien heb je geen fossiele brandstoffen nodig, zoals aardgas (een cv-ketel werkt natuurlijk wél op basis van aardgas). Ook kan een warmtepompboiler ervoor zorgen dat je kan besparen op je energiekosten, omdat een warmtepompboiler minder energie gebruikt dan gewone elektrische boilers. Natuurlijk kan je de warmtepompboiler ook heel goed combineren met zonnepanelen, die door middel van zonne-energie de elektriciteit aan de boiler kunnen afgeven. Dan ben je natuurlijk éxtra duurzaam bezig! Een ander voordeel is dat je op dit moment een subsidie kan ontvangen wanneer je een warmtepompboiler aanschaft. Dit scheelt natuurlijk weer een beetje in de kosten.

Zonneboiler of warmtepomp?

zonneboilerTwijfel je tussen een zonneboiler of een warmtepomp? Het grootste verschil tussen een zonneboiler en een warmtepomp, is dat een zonneboiler direct wordt aangesloten op de zonnepanelen en een warmtepomp wordt aangesloten aan het stopcontact. Dit betekent dus dat je voor een zonneboiler leidingen moet aanleggen van de zonnepanelen tot aan de zonneboiler. Dit zorgt er natuurlijk voor dat er het één en ander aan het dak moet worden veranderd/verbouwd. Een warmtepomp daarentegen wordt gewoon in je huis geplaatst, dicht bij een stopcontact. Hier hoef je dus geen leidingen voor te trekken die door je dak heen lopen. Over het algemeen is een zonneboiler wat duurder in de kosten ten opzichte van de warmtepomp. Dit komt natuurlijk mede omdat er bij een zonneboiler dus aan het dak moet worden geknutseld en bij een warmtepomp niet. Zo zal een zonneboiler rond de €4.500,- kosten en een warmtepomp rond de €3.000.

Vergelijk offertes en ontdek wat voor jou de meest voordelige manier is om je huis te verduurzamen

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.