Wat kosten zonnepanelen?

Stel je wilt graag duurzaam wonen! Je hebt op internet gelezen dat het nemen van zonnepanelen een hele goede optie is om je huis te verduurzamen. Je wilt graag je steentje bijdragen hieraan. Toch wordt je een beetje afgeschrikt van het idee: de kosten van zonnepanelen. Want wat kosten zonnepanelen? En krijg ik een subsidie voor zonnepanelen of moet ik alle kosten zelf betalen? En wat is de uiteindelijke opbrengst van mijn zonnepanelen of zijn die er niet? We overlopen alle vragen.

Zonnepanelen kopen: wat kost het?

Wat kost een zonnepaneel nu eigenlijk? Natuurlijk is de prijs onder andere afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je wil aanschaffen. Hoe meer zonnepanelen, hoe lager de prijs per stuk wordt. Bovendien bespaar je meer op je energierekening. Je hebt immers minder stroom van het net nodig, omdat de zonnepanelen voor een groot deel in jouw energievoorziening voorziet.

Op dit moment is het erg gunstig om zonnepanelen te nemen, doordat de prijzen nu veel lager liggen dan voorheen. Voor bijvoorbeeld 16 zonnepanelen betaal je ongeveer €6.000.

👉Met 16 zonnepanelen kan je 4.000 kWh opwekken. Dit is genoeg voor een huishouden met twee personen.

Het aantal zonnepanelen dat jij nodig hebt, is niet alleen afhankelijk van het aantal personen in je huishouden, ook is het afhankelijk van je energieverbruik. Heb je bijvoorbeeld een groot huishouden met 5 personen en verbruiken jullie weinig energie? Dan is wellicht 5.000 kWh per jaar al genoeg. Dan heb je ongeveer 20 zonnepanelen nodig van 300 Wp. Dit zal ongeveer €11.000 kosten bij de aankoop.

Let op! Dit zijn richtlijnen, het betekent niet dat je dit daadwerkelijk betaald. De prijs is namelijk ook afhankelijk van de aanbieder bij wie jij de zonnepanelen neemt. Weet je inmiddels hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Vraag dan eerst offertes aan bij verschillende aanbieders. Hierdoor kan jij de prijzen van deze verschillende aanbieders vergelijken. Offertes zijn gratis en vrijblijvend. Dit kan je veel geld besparen! Bovendien levert elke aanbieder weer andere merken omtrent zonnepanelen. Zo heb je ook bij zonnepanelen A-merken en B-merken. Voor de A-merken betaal je vaak wat meer, echter zijn deze merken kwalitatief gezien wat beter. De B-merken zijn wat goedkoper, maar hierbij heb je dus wel (vaak) een wat minder goede kwaliteit.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Wat kost het om zonnepanelen te laten plaatsen?

De prijs van zonnepanelen bestaat vaak uit twee delen. Allereerst de prijs die je moet betalen voor de installatie en ten tweede de prijs van de zonnepanelen. De kosten van de zonnepanelen bedragen ongeveer 75% van de totaalprijs. De overige 25% zijn de installatiekosten. Gemiddeld kun je zo’n €1.300 rekenen voor de installatie. Hoe meer zonnepanelen je wil laten plaatsen, hoe duurder het wordt.

Zonnepanelen zelf plaatsen

Wil je op kosten besparen en de zonnepanelen zelf plaatsen? Dat kan, maar is niet voor iedereen een goed idee. Zo moet er een compleet legplan worden gemaakt, waarbij er wordt berekend hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt, hoeveel er op het dak kunnen en hoe deze op het dak moeten worden gelegd. Hierbij heb je dus niet alleen verstand nodig van de zonnepanelen zelf, ook heb je verstand nodig van de zonuren en schaduwuren. Het is dus zeer raadzaam om hier een vakman voor in te huren. Ook zorgt deze vakman voor de installatie van de omvormer. Wanneer je zonnepanelen neemt is een omvormer onmisbaar. Het installeren van zonnepanelen vergt technische kennis Ă©n de nodige behendigheid. Je moet de zonnepanelen het dak op krijgen, en zelf op een veilige manier de panelen installeren.

Toch liever overlaten aan een expert? Vergelijk offertes

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Subsidies zonnepanelen

zonnepanelen installerenJammer genoeg geeft de overheid op dit moment geen directe subsidie meer wanneer je zonnepanelen koopt. Wel kan je als ondernemer, 21% BTW terugvragen die je betaald bij het kopen van zonnepanelen (bestaande uit de prijs en de installatie). Het goede nieuws hierbij is dat een houder van zonnepanelen altijd een ondernemer is in de ogen van de Belastingdienst. Je bent in de ogen van de Belastingdienst namelijk een ondernemer wanneer je vaak goederen of diensten levert. In Nederland geldt de salderingsregeling. Zonnepanelen staan altijd ‘aan’ en dat betekent dat ze altijd stroom opwekken! Ook op de dagen waarop jij nauwelijks thuis bent, of bijvoorbeeld op de dagen waarop jij op vakantie bent. Wanneer je te veel opgewekt stroom hebt door middel van de zonnepanelen, wordt deze te veel opgewekte stroom automatisch teruggeleverd aan het net. Hierdoor ben jij dus regelmatig bezig met het leveren van diensten (je levert immers stroom aan het net door middel van je zonnepanelen). Dit betekent dus dat een houder van zonnepanelen in de ogen van de Belastingdienst altijd een ondernemer is!

Opbrengst zonnepanelen

opbrengst zonnepanelenDe gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt rond de 10 jaar. Dit betekent dat je ongeveer 5% rendement op je zonnepanelen kan behalen. Dit is natuurlijk veel meer dan bijvoorbeeld de rente die je kan ontvangen van de bank. Uiteraard is je rendement hoger wanneer je veel zonnepanelen hebt, dan wanneer je er weinig hebt. Ook is de ligging van de zonnepanelen van belang, hoe meer zonlicht ze vangen, hoe meer stroom ze opwekken, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je minder stroom van het net nodig hebt. Hierdoor kan je flink besparen op je energierekening.

Ook behaal je rendement op basis van de salderingsregeling. Je bent op basis van de salderingsregeling niet alleen ondernemer, ook behaal je hiermee rendement op je zonnepanelen! Door de salderingsregeling wordt er automatisch overgeschakeld op stroom van het net, wanneer de zonnepanelen te weinig stroom leveren. Aan de andere kant wordt het te veel opgewekte stroom door de zonnepanelen, teruggeleverd aan het net. Aan het einde van het jaarverbruik wordt dit met elkaar verrekend. Heb je meer stroom aan het net geleverd, dan dat jij hebt gebruikt van het net? Dan krijg je dit aan het eind van het jaar terug.

We hebben het natuurlijk nu alleen maar gehad over opbrengsten in de zin van ‘geld verdienen’. Natuurlijk zijn er naast deze geldelijke opbrengsten ook nog een hoop niet-geldelijke opbrengsten. De grootste opbrengst is uiteraard dat je goed bezig bent voor het milieu. Door het gebruik van zonnepanelen, ben je bezig met duurzaam wonen.

Kortom: met zonnepanelen kan jij je huis verduurzamen. Het nemen van zonnepanelen is een grote investering, toch zit er een groter rendement op, dan het rendement dat jij kan behalen wanneer je je geld op de bank zet. Bovendien creëer je door middel van zonnepanelen groene energie en dat betekent dat je goed bezig bent voor het milieu. Wellicht is dat de grootste opbrengst die je kan krijgen, er hangt immers geen prijskaartje aan de aarde.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.