Zonnepanelen

Ook jouw huis verduurzamen en duurzaam wonen? Het kopen van zonnepanelen is een investering, maar wel één die het waard zal zijn. In dit artikel bespreken we de redenen om panelen te installeren, de kosten van panelen, subsidies, BTW teruggave en de opbrengst van panelen. Maar ook het installeren van panelen en de soorten panelen die er zijn.

De beste prijs voor zonnepanelen? Die vind je door prijzen te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?
2. Wat is je gemiddeld verbruik?
3. Beschrijf je project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Waarom zonnepanelen installeren?

Bij het kopen van zonnepanelen moet je best wat geld investeren. Maar dit geld haal je er allemaal uit in gemiddeld 6 tot 9 jaar. Met zonnepanelen wek je zelf zonne-energie op, deze zonne-energie wordt omgezet in stroom. Zo kun jij jouw huis verduurzamen en duurzaam wonen!

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Om te weten wat de kosten zijn van zonnepanelen, moet je eerst weten hoeveel panelen nodig hebt. Om te bepalen hoeveel panelen je wil, kun je kijken na drie factoren:

 1. Kijk naar hoeveel stroom je wil opwekken.
 2. Hoeveel ruimte heb je op je dak?
 3. Let op je budget: hoeveel wil je uitgeven aan panelen? De prijs van panelen bestaat voor 75% uit materiaal, en voor 25% uit arbeidskosten. Tevens heb je ook nog verschillende soorten panelen, gebaseerd op de kwaliteit.

Prijzen

Nu ben je vast benieuwd geworden naar de prijzen van een set zonnepanelen. Dus wat kosten zonnepanelen nou? Laten we vooropstellen dat de prijs per zonnepaneel per aanbieder verschilt. Vaak is het zo: Hoe meer panelen koopt, hoe meer korting je ontvangt. Zonnepanelen kun je kopen in een set. Elke aanbieder heeft een verschillend aantal sets. Wij nemen een voorbeeld van 6, 10 en 18 panelen.

Set zonnepanelen Gemiddelde prijs 
Set van 6 zonnepanelen €3.200
Set van 10 zonnepanelen €4.700
Set van 18 zonnepanelen €6.400

Zie je dat de prijs per paneel goedkoper wordt als je een grotere set koopt? Daarnaast kunt je de btw van het installeren en van panelen terugvragen, hier vertellen we straks meer over.

Subsidies zonnepanelen

Wist je dat er ook subsidies zijn voor het kopen van zonnepanelen? Helaas is er sinds 2013 geen landelijke aankoopsubsidie, wel zijn er nog veel gemeentes met een eigen subsidie. De regio of gemeente bepaalt zelf de hoogte van de subsidie. Hoe eerder je een subsidie aanvraagt, hoe groter de kans dat je een subsidie krijgt. Vaak is er namelijk een op=op regeling. Sommige subsidies, bijvoorbeeld een waterboiler, kun je ook combineren met zonnepanelen. Geen subsidie? Geen paniek, er zijn ook duurzaamheidsleningen. Zij geven vaak een aantrekkelijke lening, met een lage rente. Heb je een bedrijf? Voor bedrijven is er een subsidie, ook er zijn verschillende aftrekmogelijkheden. Gelukkig zijn zonnepanelen ook zonder subsidie goed betaalbaar.

Salderen

Ook is er een salderingsregeling. Soms komt het voor dat je meer energie opwekt, dan je op dat moment gebruikt. Bij salderen kun je deze energie als het ware opslaan. Deze energie wordt verrekend met jouw energie aanbieder. Wek je meer energie op dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding, deze prijs per kWh ligt echter wel lager dan de gemiddelde stroomprijs.

Btw teruggave zonnepanelen

btw teruggave zonnepanelen

Tegenwoordig kun je van de aankoop van zonnepanelen en van de installatie de btw terugvragen.

👉 Dat komt omdat je als kleine ondernemer wordt gezien, hiermee bespaar je dus 21%. Gemiddeld levert dit jou zo’n €750 op, afhankelijk van het soort panelen dat je hebt gekozen.

De aanvraag voor de BTW teruggave moet je binnen 6 maanden voldoen. Daarentegen betaal je ook btw over de opbrengsten van het teruggeleverde stroom. Meestal is dit zo klein, dat dit wordt kwijtgescholden. Deze grens ligt namelijk op €1.345,-. Als ZZP’er moet je oppassen dat je deze grens niet overschrijdt. Want ook de andere btw-plichten tellen mee in deze berekening.

Hoe vraag je btw terug?

Nu vraag je je misschien ook af: Hoe vraag ik BTW terug? Dat gaan we nu met jou bespreken in vier eenvoudige stappen.

 • Stap 1: Allereerst vul je een formulier in als startende ondernemer. Zodra jij stroom levert, wordt je namelijk gezien als ondernemer. Je dient je uiterlijk aan te melden binnen 30 dagen na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt aangeschaft.
 • Stap 2: Bij deze stap moet je wachten op je belastingdienst. De belastingdienst moet namelijk jouw aanvraag goedkeuren. Vijf dagen na goedkeuring ontvang je jouw BTW-nummer. De vijf opeenvolgende dagen ontvang je jouw inloggegevens waarmee je de btw-aangifte kunt doorgeven.
 • Stap 3: Nu je als kleine ondernemer wordt gezien, moet je elk kwartaal BTW-aangifte doen. Dit doe je totdat de belasting is aangeeft dat dit niet meer hoeft. De Belastingdienst heeft een eenvoudige tabel gemaakt met standaard bedragen die je voor de omzetbelasting moet indienen. Bij vraag 1a vul je in ‘’forfait’’, bij de kwartalen die hierop volgen kun je 0 invullen. Vul wel altijd je belasting in om een boete te voorkomen.
 • Stap 4: Tenslotte is het belangrijk om je rekeningnummer door te geven. Dit is nodig om aangevraagde btw te ontvangen.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

opbrengst zonnepanelen

Nu je panelen hebt aangeschaft, wil je natuurlijk een zo hoog mogelijke opbrengst. De opbrengst hangt af van verschillende factoren. Zo hangt opbrengst af van het aantal panelen op je dak. Maar ook de hellingshoek en de positionering van het zonnepaneel spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Een hellingshoek van 30 tot 45 graden op het zuiden heeft de hoogste opbrengst. Tevens bepalen windrichting en schaduw ook voor een groot deel het rendement. Desondanks heeft een gemiddeld zonnepaneel ongeveer een rendement van 6%. Als je dit vergelijkt met de rente op je bankrekening, is dit erg hoog. Daarnaast zijn er nog verschillende soorten panelen, ook dit heeft invloed op de opbrengst. Hier vertellen we straks meer over.

Je kunt ook zelf je opbrengst berekenen. Hiervoor moet je meestal de afmetingen van je dak en jouw energieverbruik weten. Je gaat dan uit van 85% van het vermogen van jouw panelen. Heb jij bijvoorbeeld een vermogen van 3000 Wp, dan ga je uit van 85%, dus 2550 kWh. Vervolgens kijk je naar de huidige stroomprijs. De huidige stroomprijs is bijvoorbeeld €0,24. Je vermenigvuldigt 2550 met 24 eurocent. Hiermee zou je €600 per jaar besparen. De prijzen van elektriciteit zullen hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen, hierdoor zal je per jaar meer gaan besparen.

Het is echter niet verstandig om meer energie op te wekken, dan je verbruikt. U ontvangt hiervoor namelijk een terugleververgoeding, deze prijs is lager dan de gemiddelde stroomprijs.

Hoe zonnepanelen installeren

Zonnepanelen kun je laten installeren, maar je kan ze ook zelf installeren. Het laten installeren van panelen kost best veel geld, hierdoor doen steeds meer mensen dit zelf. Echter werk je wel op het dak, dit is niet zomaar iets. Je moet voor jezelf afwegen of je hierop wil besparen. We bespreken kort hoe je zelf panelen kunt installeren.

 • Als eerste moet je berekenen hoeveel panelen jij op je dak wil hebben en hoeveel dit zal opleveren.
 • Vervolgens moet je zonnepanelen kopen.
 • Ook heb je een omvormer en andere materialen nodig.
 • Als je alle materialen hebt, moeten alle materiaal het dak op getild worden.
 • Op het dak ga je alle materialen monteren.
 • Tenslotte moet je de bekabeling aansluiten op de groepenkast of meterkast.

Tips voor het installeren van zonnepanelen

 • Tip 1: Bepaal de plaats en ruimte. Elk zonnepaneel op een schuin dak heeft ongeveer 1,5 meter nodig. Bij een plat dak ga je uit van 2,5 meter. Het zou namelijk zonde zijn als het ene paneel schaduw creëert bij het andere paneel.
 • Tip 2: Bepaalde richting van het paneel. Het beste is als de panelen naar het zuiden zijn gericht. Een andere richting kan ook, maar dit beïnvloed mogelijk het rendement.
 • Tip 3: Bepaald het aantal graden. Een schuin dak heeft een ideale hellingshoek van 35 graden.
 • Tip 4: Wil je de panelen parallel, of geschakeld aansluiten? De meeste panelen zijn aangesloten in een serie. Hier is minder vermogen voor nodig. Het nadeel is dat de panelen hierdoor afhankelijk zijn van elkaar en daardoor de opbrengst beïnvloed. Als een zonnecel in de schaduw ligt, heeft dit nadelige gevolgen voor de opbrengst. Dit kun je oplossen met bijvoorbeeld een parallelschakeling.
 • Tip 5: In de toekomst ga je wellicht uitbreiden, het is belangrijk om hier nu alvast rekening mee te houden. Misschien wil je in de toekomst bijvoorbeeld wel meerpanelen, waar plaats je deze dan?
 • Tip 6: Als het vermogen van de panelen hoger is dan 600 Wp, dan is er een aparte groep in de meterkast nodig.
 • Tip 7: Een handige manier om bij te houden hoeveel energie je hebt opgewekt, is een energiemeter. Deze kun je terugdraaien wanneer je meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. Zo houd je makkelijk bij hoeveel energie je hebt opgewekt en overhoudt.
 • Tip 8: Wanneer zonnepanelen teveel opwarmen, is de opbrengst lager. Het is daarom belangrijk om de panelen te laten afkoelen. Zorg dus voor ventilatieruimte bij de panelen, maar ook bij de omvormer.
 • Tip 9: De afstand tussen de omvormer en de zonnepanelen is belangrijk. Hoe kleiner de afstand tussen de omvormer en panelen, hoe hoger de opbrengst.
 • Tip 10: Wees er zeker van dat je dak sterk genoeg is voor het dragen van panelen. De draagconstructie kan het geluid tevens van buiten naar binnen verplaatsen. Zorg dus voor een goede draagconstructie.
 • Tip 11: Meestal heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van panelen, maar check het voor de zekerheid toch even na bij je gemeente.

Soorten zonnepanelen

zonnepanelen schuin dak

Er zijn verschillende soorten panelen. Het verschil in deze drie soorten panelen zit hem in de prijs, het materiaal en de opbrengst. De soorten panelen zijn:

 • monokristallijn
 • polykristallijn
 • armof

Poly- en monokristallijn komen het meeste voor. Deze twee soorten panelen zijn op hun beurt weer in te delen in zwarte en blauwe panelen. Monokristallijn behoort tot de zwarte panelen.. Polycrystalline behoort tot de blauwe panelen. De zwarte panelen worden het meest gekozen, dit komt veelal door het uiterlijk. Monokristallijn is het duurst, dit komt omdat het materiaal een gemiddelde levensduur heeft en omdat monokristallijn het hoogste rendement heeft.

Tegenwoordig zijn er ook nog dunne-film-panelen. Deze panelen zijn stuk dunner en behoren onder de categorie monokristallijn. Deze panelen zijn tevens milieuvriendelijker en flexibeler. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ook tegen rechte oppervlakken geplaatst worden. Helaas is het rendement van de dunne-film-panelen momenteel nog lager dan de kristallijn panelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?
2. Wat is je gemiddeld verbruik?
3. Beschrijf je project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.