Lucht-water warmtepomp: duurzaam verwarmen

Stel je hebt gehoord dat je door middel van een warmtepomp je huis kan verduurzamen. Door middel van een warmtepomp zorg jij namelijk voor warmte in jouw huis, waar alleen elektriciteit voor nodig is. Bovendien haalt de warmtepomp de warmte uit natuurlijke bronnen. Deze natuurlijke bronnen kunnen per warmtepomp verschillend zijn, zo bestaan er water-water warmtepompen, grond-water warmtepompen én lucht-water warmtepompen. In dit artikel leg ik alles uit over de lucht-water warmtepomp. Deze pomp gebruikt, zoals je misschien al een beetje kan voorspellen aan de naam, de warmte uit de lucht om hiermee water op te warmen. Ben je benieuwd geworden naar deze pomp en vraag je je af of zo’n pomp ook geschikt kan zijn voor jouw huis? Lees dan snel verder in dit artikel!

Lucht-water warmtepomp werking

De lucht-water warmtepomp is een duurzame manier om warm water te creëren. Zo heeft deze pomp enkel en alleen elektriciteit nodig (en lucht). Deze pomp werkt dus, in tegenstelling tot de traditionele CV-ketel niet op basis van fossiele brandstoffen, zoals aardgas.

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht. In de lucht-water warmtepomp zit een koelmiddel. De warmte die de warmtepomp aan de lucht heeft onttrokken, wordt vervolgens door een compressor onder hele hoge druk gezet. Hierdoor ontstaat er nog meer warmte, waardoor het koelmiddel verdampt in een gasvorm. Dit koelmiddel (dat nu gas is geworden) geeft via de warmtepomp de warmte af aan het water. Hierdoor heb je warm water op een duurzame manier opgewekt!

Tijdens het afgeven van de warmte, stijgt de temperatuur van het water en tegelijkertijd daalt de temperatuur van het koelmiddel (omdat het al zijn warmte afgeeft aan het water). Hierdoor verandert het koelmiddel weer in een vloeistof en kan het proces weer opnieuw beginnen. Door een lucht-water warmtepomp in huis te nemen, draag jij ook je steentje bij aan duurzaam wonen.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Lucht-water warmtepomp koelen

lucht-water warmtepompDe lucht-water warmtepomp kan niet alleen verwarmen, óók kan de lucht-water warmtepomp koelen! Dit werkt net even iets anders. Wanneer je warm water nodig hebt, haalt de lucht-water warmtepomp deze warmte uit de lucht.

Op koele dagen kan dit worden veranderd en kan de warmtepomp precies andersom werken. Zo onttrekt de warmtepomp de warmte uit de buitenlucht. Vervolgens wordt deze lucht weer samengeperst en onder hoge druk gezet door de compressor. Hierdoor verandert het koude middel, dat in de warmtepomp zit, in een gasvorm. Deze gas (warmte) wordt vervolgens niet afgegeven aan het water, maar wordt direct weer naar buiten gestuurd. Hierdoor koelt het koelmiddel af en verandert het koelmiddel weer in een vloeistof. Vervolgens komt deze vloeistof in een verdamper. Doordat het koelmiddel is afgekoeld koelt het water af. Hierdoor kan de lucht-water warmtepomp ook verkoelen!

Lucht-water warmtepomp prijzen

lucht-water warmtepomp prijsTen opzichte van de andere twee duurzame warmtepompen, de water-water warmtepomp en de grond-water warmtepomp, is de lucht-water warmtepomp relatief goedkoop.

👉De prijs voor een lucht-water warmtepomp ligt tussen de €7.000 en €13.000 in. Hier zit installatie bij inbegrepen.

Dit lijkt natuurlijk een groot bedrag, echter kan jij met de waterpomp enorm veel besparen op je energierekening. De lucht-water warmtepomp haalt voor ongeveer 3/4 van de energie die hij nodig heeft uit de natuur. Dit is niet alleen enorm duurzaam, ook is het nog eens fijn voor je portemonnee. Bovendien hoef je voor de warmtepomp geen speciale leidingen aan te leggen of bepaalde graafwerken uit te voeren. De warmtepomp kan gewoon in je huis worden geïnstalleerd.

Ook kan het bedrag wat lager worden, omdat je op dit moment een subsidie kan ontvangen voor de lucht-water warmtepomp.

Heb je eenmaal een lucht-water warmtepomp op het oog? Vraag dan bij verschillende aanbieders van deze warmtepomp een offerte aan! Deze zijn gratis en geheel vrijblijvend. Zo kan jij de prijzen met elkaar vergelijken. Hierdoor kan je op de kosten besparen!

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Lucht-water warmtepomp subsidies

warmtepomp subsidieHet is mogelijk om van een subsidie van de Rijksoverheid te ontvangen voor de lucht-water warmtepomp. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit worden ook wel de ISDE-voorwaarden genoemd, deze voorwaarden eisen onder andere dat:

  • De lucht-water warmtepomp onderdeel is van een verwarmingstoestel
  • Het vermogen van het verwarmingstoestel is maximaal 70 kW
  • Het verwarmingstoestel heeft een etiket, productkaart en een technische documentatie
  • De lucht-water warmtepomp is geïnstalleerd door een professionele installateur. Ook moet de warmtepomp nieuw zijn en al betaald zijn. Bij de aanvraag moet je een betaalbewijs meesturen. Ook moet de warmtepomp in Nederland staan en mag je de warmtepomp niet binnen een jaar weer weghalen uit je huis (nadat je een subsidie hebt ontvangen).

👉 De subsidie die je kan ontvangen ligt tussen de €450 en €2.500 in. Hoe groter het vermogen van de pomp, hoe hoger de subsidie die je kan ontvangen is.

Je kan de subsidie aanvragen bij de RVO (hier heb je je DigiD voor nodig). Je moet de subsidie binnen 6 maanden, na de installatiedatum aanvragen, na deze 6 maanden heb jij geen recht meer op een eventuele subsidie.

Let op! Huizen waarvan de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd, komen sowieso niet in aanmerking voor de subsidie. Ongeacht of de lucht-water warmtepomp van deze huizen voldoet aan de voorwaarden.

Lucht-water warmtepomp zelf installeren?

De lucht-water warmtepomp zelf installeren? Dit is jammer genoeg niet mogelijk, tenzij je natuurlijk een gecertificeerd installateur bent en bevoegd bent om deze pomp te installeren. Echter, wanneer je de installatie zelf doet, kom je dus sowieso niet meer in aanmerking voor de subsidie, houd hier rekening mee!

Wel kan je zelf al voorbereidingswerkzaamheden verrichten. Zo zal er ruimte moeten worden gemaakt voor de warmtepomp. Door ervoor te zorgen dat de installateur genoeg ruimte heeft, kan hij gelijk aan de slag.

Lucht-water warmtepomp met radiatoren

Het is ook mogelijk om de lucht-water warmtepomp met radiatoren aan te sluiten. De warmtepomp geeft zo warm water af aan de radiatoren, waardoor de radiatoren worden verwarmd. Echter is het hiervoor wel belangrijk dat je een goed geïsoleerd huis hebt en een lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur hebt. Dit komt omdat de gemiddelde lucht-water warmtepomp, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een CV-ketel, het water tot een minder hoge temperatuur kan verwarmen. De gemiddelde lucht-water warmtepomp verwarmt het water tot ongeveer 55 graden. Hierdoor is het verstanding om voor een lucht-water warmtepomp op hoge temperatuur te gaan. Je kan er ook voor kiezen om de warmtepomp aan te sluiten op de vloerverwarming. De vloerverwarming heeft vaak al een relatief lage temperatuur, waardoor ook voor vloerverwarming een lucht-water warmtepomp uiterst geschikt is.

⇒ Vergelijk gratis offertes !

Voor- en nadelen van een lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp heeft een hoop voordelen!

Zo maakt deze pomp geen gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. Hierdoor ben jij met een lucht-water warmtepomp super duurzaam bezig, je hebt immers geen CO2 uitstoot.

Ook is de warmtepomp natuurlijk heel veelzijdig, het kan zowel warm water als koud water afgeven.

Natuurlijk zijn er ook lucht-water warmtepomp nadelen.

Het is een grote investering.

Er is voor de installatie een vergunning vereist, waardoor veel mensen deze installatie moeten uitbesteden aan een professionele en erkende installateur.

Soms levert de warmtepomp te weinig warm water (de standaard lucht-water warmtepomp warmt het water op tot ongeveer 55 graden). Het is hierdoor dus belangrijk dat je een lucht-water warmtepomp kiest die voldoende capaciteit en inhoud heeft.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?
2*. Welke installatie heb je momenteel?
3*. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.