Warmtepomp

Je huis duurzaam verwarmen? Dat kan met een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm jij je huis zonder gebruik te maken van aardgas. Deze pomp werkt op basis van elektriciteit, waarbij er warmte wordt gehaald uit natuurlijke bronnen. Vervolgens wordt deze warmte weer gebruikt als energiebron, waardoor er nog meer warmte ontstaat. Deze manier van je huis verwarmen is erg duurzaam, omdat er geen aardgas nodig is én er warmte ontstaat door gebruik te maken van een natuurlijke bron. Wanneer je een warmtepomp koopt, kan je hier een subsidie voor krijgen. Ben je benieuwd geworden naar een warmtepomp en wil je erachter komen of zo’n pomp ook geschikt is voor jouw huis? In dit artikel leg ik aan jou uit wat een warmtepomp precies is, hoe deze pomp werkt en welke soorten er zijn!

De beste prijs voor een warmtepomp? Die vind je door prijzen te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?

2. Welke installatie heb je momenteel?

3. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat is een warmtepomp

Bijna iedereen in Nederland warmt zijn/haar huis op door middel van een cv-ketel. Deze cv-ketel werkt op basis van aardgas. Zoals iedereen weet is aardgas schaars en gaat het ooit een keer op. Dit betekent niet alleen dat we in de (verre) toekomst verplicht zijn om een andere manier te vinden om ons huis te verwarmen, ook ga je deze schaarste terug zien in de prijs. Zo wordt verwacht dat de prijzen van aardgas alleen maar duurder en duurder worden. Hierdoor is het goed om nu al vooruit te lopen op de toekomst en nu al de overstap te maken naar een warmtepomp.

Zoals eerder genoemd is een warmtepomp dus een pomp die warme uitstraalt door middel van een natuurlijke bron. Met deze vorm van verwarming wordt er alleen elektriciteit gebruikt. Hierdoor laat deze pomp een veel minder grote impact achter op het klimaat. De pomp ziet er een beetje uit als een kleine koelkast en hangt aan de muur. Er zijn verschillende soorten pompen. Ook heb je pompen die kunnen worden gekoppeld met je cv-ketel, zodat je niet gelijk de ‘grote stap’ hoeft te zetten.

Hoe werkt een warmtepomp?

duurzaam wonen

In de warmtepomp zit een vloeistof met een laag kookpunt. Dit betekent dat de vloeistof al bij een lage temperatuur gaat koken. Dit is belangrijk, omdat je hiermee dus ook de pomp in de winter kan gebruiken. Wanneer deze vloeistof kookt in de pomp, verdampt deze vloeistof en ontstaat er gas. Vervolgens wordt dit gas in een circuit met een compressor onder hoge druk gezet. Hierdoor gaat de temperatuur nog meer omhoog en ontstaat er nog meer gas. Het gas wordt in de condensor weer omgezet in een een vloeistof. Tijdens deze omzetting (het condensatieproces) komt de warmte vrij die is ontstaan.

Subsidies en warmtepomp kosten

Kosten warmtepomp

Op dit moment kan je wat besparen op de warmtepomp kosten: wanneer je nu een pomp aanschaft, ontvang je een subsidie mits er aan de voorwaarden is voldaan. Deze subsidie verstrekt de overheid om zo veel mogelijk mensen aan te sporen deze duurzame verwarming te kiezen. De subsidie die je krijgt wordt ook wel de ISDE-subsidie genoemd, wat staat voor investeringssubsidie duurzame energie. Hoe hoog de subsidie is, is afhankelijk van welk soort pomp jij neemt en wat het vermogen is van deze pomp.

Er zijn verschillende voorwaarden waaraan jij moet voldoen wanneer je een subsidie voor je pomp wil ontvangen:

1. Kijk eerst of jouw warmtepomp wel op de lijst staat van warmtepompen die eventueel een subsidie kunnen ontvangen.

2. Je pomp moet nieuw zijn. Tevens moeten de kosten al betaald en geïnstalleerd zijn. Ter bewijs moet je een afschrift of betaalbewijs sturen waar jouw gegevens op staan.

3. Je moet de subsidie binnen 6 maanden aanvragen. De datum waarop deze termijn in gaat is de installatiedatum.

4. De pomp moet ergens geïnstalleerd zijn in Nederland.

5. De pomp moet minimaal één jaar in je huis staan, nadat er over de subsidie is beslist. Je mag de pomp dus niet binnen een jaar weer weghalen.

6. De subsidie moet je aanvragen bij de RVO. Op de site van de RVO staan de officiële voorwaarden. Neem hier altijd een kijkje om te checken of je zeker weten in aanmerking komt voor de subsidie.

Let op! Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt waarbij de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd, dan kan je geen subsidie krijgen. Voor meer informatie kan je hierover naar de overgangsregeling kijken. Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2020 en kan je vinden op de site van de RVO.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Soorten warmtepompen: welke kies je?

Warmtepomp

Er zijn drie soorten warmtepompen: de lucht-water warmtepomp, de water-water warmtepomp en de lucht-lucht warmtepomp.

De lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is een pomp die de energie haalt uit de buitenlucht. De pomp is zelfs werkzaam bij heel koud weer, zelfs wanneer het buiten vriest! Het nulpunt van deze pomp is maar liefst -273 graden. Wanneer de temperatuur van -273 graden is bereikt, bewegen er geen moleculen meer in de lucht. Hierdoor kan de lucht ook geen energie meer afgeven. De pomp is werkzaam tot een temperatuur van -20 graden.

De pomp bestaat uit twee delen, een binnen- en buitendeel. Het buitendeel zorgt ervoor dat de energie uit de buitenlucht wordt gehaald. Met deze energie wordt het koudemiddel verwarmt. Het koudemiddel verwarmt uiteindelijk de ruimte en dient dus als transportmiddel. Om water te verwarmen wordt er gebruik gemaakt van een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar wordt verwarmd door het koudemiddel, waardoor de warmtewisselaar het water weer kan verwarmen. Vervolgens kan dit water weer de radiatoren verwarmen of bijvoorbeeld zorgen voor vloerverwarming.

De pomp haalt echter niet alle energie die hij nodig heeft uit de buitenlucht, zo haalt hij 75% uit de buitenlucht en de resterende 25% wordt verkregen via het stopcontact.

Een zwembad verwarmen met een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp wordt ook vaak gebruikt om een zwembad te verwarmen. Een warmtepomp voor het zwembad zet de buitenlucht om in warmte-energie. Een warmtepomp zwembad wordt vooral vaak ingezet bij zwembaden die al licht verwarmd zijn. Hierdoor kan de pomp veel zuiniger te werk gaan: de pomp haalt energie uit het al verwarmde water. Vervolgens gebruikt de pomp deze energie om nóg meer warmte op te wekken. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan het water en vervolgens wordt er met het nog warmere water energie verkregen waarmee de pomp nóg meer water verwarmd, enzovoorts.

Zonne-energie gebruiken voor de warmtepompboiler?

Je kan er ook voor kiezen een warmtepompboiler te nemen die in combinatie met zonne-energie werkt. Zoals hierboven genoemd, wordt bij een lucht-water warmtepomp voor 75% energie uit de buitenlucht gehaald. De resterende 25% komt uit het stopcontact. Deze 25% die nodig is aan elektriciteit, kan natuurlijk ook afkomstig zijn van zonnepanelen. Hierbij wordt dus de resterende 25% van de energie wordt opgewerkt door middel van PV-panelen (oftewel zonnepanelen). Hierdoor ben je dus dubbel duurzaam bezig!

De water-water warmtepomp

Waarbij de lucht-water pomp de warmte uit de lucht haalt, haalt de water-water warmtepomp de warmte uit grondwarmte óf uit een waterbron:

Wanneer de pomp de grondwarmte gebruikt als bron, wordt er gegraven in de grond. Er wordt ondergronds een waterleiding aangelegd, waarbij het water wordt rondgepompt. Het water neemt automatisch de warmte van de grond over, waardoor het water dus op een duurzame manier wordt verwarmd. De energie die vrij komt door het rondpompen van het water, wordt gebruikt om nog meer water te verwarmen. Hoe dieper je in de grond gaat, hoe warmer de grond wordt (en dus ook hoe warmer het water).

De lucht-lucht warmtepomp

warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte op te wekken. In de pomp wordt lucht (warm of koud) ingeblazen. Een lucht-lucht pomp werkt eigenlijk precies zoals een lucht-water warmtepomp. Ook deze pomp bestaat uit twee delen: een buitendeel die vanuit de lucht warmte opwekt, en één of meer binnendelen. Echter geven deze binnendelen de warmte niet af via radiatoren (zoals bij een lucht-water pomp), maar via de lucht. De warmte wordt dus verspreid door middel van het blazen van warme lucht. Het voordeel hierbij is dat een kamer snel wordt verwarmd. Dit is dus voordelig wanneer je bijvoorbeeld een grote kantoor ruimte snel moet verwarmen voor een vergadering. Wanneer de ruimte niet wordt gebruikt, kan je deze verwarming uitzetten, omdat de ruimte ook wel snel kan worden verwarmd.

Hybride warmtepomp

Wil je wél graag wat duurzamer wonen? En wil je graag op een meer duurzame manier je woning verwarmen, maar wil je liever niet gelijk de cv-ketel weg doen? Dan is een hybride warmtepomp wellicht interessant voor jou. Dit is een tussenstap, omdat je bij een hybride pomp niet helemaal afscheid neemt van je cv-ketel. Deze pomp koppel je aan de cv-ketel. Wanneer het buiten te koud is en de hybride pomp niet genoeg warmte opwerkt, wordt in de rest van deze warmte opgewekt door middel van de cv-ketel.

Uit onderzoek is gebleken dat een ééngezinswoning ongeveer €250 per jaar bespaard op de energierekening door gebruik te maken van een hybride pomp. Het nadeel van deze hybride pomp is dat deze pomp alleen maar effectief is als je huis matig of voldoende is geïsoleerd. Wanneer je een slecht geïsoleerd huis hebt, zal de hybride pomp te weinig warmte afgeven. Dit betekent dat je bij een slecht geïsoleerd huis uiteindelijk helemaal afhankelijk bent van je cv-ketel. Om dit tegen te gaan is het dus belangrijk dat je éérst ervoor zorgt dat je huis beter wordt geïsoleerd, en pas daarna gaat kijken naar een warmtepomp.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Elektrische warmtepomp

Wanneer je een elektrische warmtepomp neemt, ben je geheel onafhankelijk van aardgas. Deze elektrische pomp werkt op basis van elektriciteit en haalt water uit natuurlijke bronnen: de lucht, de grond of het grondwater. De elektrische pomp is gekoppeld aan radiatoren en/of vloerverwarming. Deze radiatoren en/of vloerverwarming geven ook warmte af, waardoor er dus voldoende warmte wordt afgegeven ook al is het watertemperatuur niet heel warm. Deze pomp is alleen geschikt voor huizen die goed tot heel goed geïsoleerd zijn. Dit betekent dus dat het huis een goede dak- en vloerisolatie moet hebben, een gevulde spouwmuur en HR++ glas moet hebben. Dit komt omdat een elektrische warmtepomp het water maximaal tot 55 graden kan verwarmen en een cv-ketel het water tot maximaal 80 graden kan verwarmen.

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht. Bij een ventilatiewarmtepomp is het noodzakelijk dat je huis een mechanisch afzuigsysteem heeft voor de ventilatie. Koude lucht komt naar binnen en warme lucht gaat naar buiten. Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de koude lucht die naar binnenkomt en verwarmt met deze energie de centrale verwarming. Vaak ontstaat er niet genoeg warmte wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de ventilatiewarmtepomp. Hierdoor wordt een ventilatiewarmtepomp vaak gekoppeld aan de cv-ketel. Wanneer er te weinig warmte ontstaat door de ventilatiewarmtepomp, neemt de cv-ketel het over. Zoals hierboven genoemd, wordt dit ook wel een hybride systeem genoemd.

Is een warmtepomp duurzaam?

duurzaam wonen

Een warmtepomp is een duurzaam middel om jouw huis te verwarmen! Dit komt omdat de pomp gebruik maakt van natuurlijke bronnen op warmte op te wekken. Het is hierbij wel van belang dat je goed kijkt welke soort pomp geschikt is voor jouw huis. Dit is mede afhankelijk van de isolatie. Zo is een elektrische warmtepomp, die geheel onafhankelijk is van je cv-ketel en van aardgas, niet geschikt voor bijvoorbeeld een slecht geïsoleerd huis. Op den duur zal je namelijk merken dat deze pomp te weinig warmte afgeeft, waardoor je uiteindelijk weer terugvalt op je cv-ketel. Hierdoor is het noodzakelijk dat je éérst zorgt voor een betere isolatie van jouw huis. Bovendien kunnen we niet eeuwig afhankelijk blijven van de cv-ketel, want aardgas raakt ooit op. Door gebruik te maken van een warmtepomp wordt het aardgasverbruik een stuk verminderd en wordt de impact op het klimaat verkleind.

Een voordeel van het nemen van een warmtepomp is natuurlijk dat je op dit moment een subsidie kan ontvangen, waarbij je wat op de kosten kan besparen. Let hierbij wel op dat je aan de voorwaarden voldoet. Vind je de stap naar een warmtepomp nou iets te groot? Dan kan je ook kiezen voor de tussenstap en een hybride pomp nemen. Deze pomp werkt in combinatie met je cv-ketel.

Kortom: verduurzaam je huis door je huis te laten verwarmen door een warmtepomp! Hierbij ben je duurzaam bezig en hoef je in feite niks te veranderen aan je levensstijl. Lees je goed in over de verschillende pompen en kijk of je aan de voorwaarden voldoet om een subsidie te krijgen. Het wordt tijd dat we met zijn allen ons huis wat verduurzamen, de aarde is ons meest kostbare bezit!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?

2. Welke installatie heb je momenteel?

3. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.