Verwarmen met een lucht-lucht warmtepomp: werking en prijzen

Tijdens de koude herfst- en wintermaanden is het tijd om de verwarming weer aan te zetten. Bij het verwarmen van je woning denk je waarschijnlijk direct aan de ouderwetse kachel, de elektrische variant of een CV-ketel. De realiteit is echter dat een kachel je huis niet effectief verwarmt en dat het aanzetten van de centrale verwarming je behoorlijk wat geld kost. Een efficiënte manier om jouw huis te verduurzamen en het in de herfst en winter toch aangenaam warm te krijgen, is door een lucht-lucht warmtepomp te gebruiken. Vraag je je af of een lucht-lucht warmtepomp iets voor jou is? In dit artikel vind je meer informatie over de lucht-lucht warmtepomp. Zo lees je onder meer over de mogelijkheid voor het ontvangen van subsidie en hoe een lucht-lucht warmtepomp precies werkt.

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een milieuvriendelijk systeem dat jouw huis kan verwarmen, maar ook kan afkoelen. Lucht-lucht warmtepompen – ook wel aircoheaters genoemd – zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen single-split sets en multi-split units:

  • Single-split sets. Zoals de naam al suggereert zijn single-split sets geschikt om één ruimte te verwarmen of af te koelen. Een single-split set bestaat uit een binnen- en buitenunit. Dit type lucht-lucht warmtepomp is verkrijgbaar in uiteenlopende modellen waaronder wandmodellen, plafondmodellen, inbouwmodellen, vloermodellen, kanaalmodellen en cassettemodellen.
  • Multi-split units. In tegenstelling tot single-split sets zijn multi-split units in staat om meerdere ruimtes in jouw woning tegelijkertijd te verwarmen of af te koelen. Om dit mogelijk te maken kun je verschillende binnenunits aansluiten op één buitenunit. Dit type lucht-lucht warmtepomp is verkrijgbaar in diverse modellen waaronder wandmodellen, plafondmodellen, inbouwmodellen, vloermodellen, kanaalmodellen en cassettemodellen. Multi-split units zijn te vinden als Twin, Double of Double twin-combinatie.

De prijs van een dit type warmtepomp hangt af van het model en het merk. Zo zijn binnenunits zoals wandmodellen doorgaans goedkoper dan inbouw- en plafondunits. Buitenunits zijn op hun beurt weer flink duurder dan binnenunits. Ook tussen merken kunnen grote verschillen in prijs zitten.

👉 Over het algemeen kost een binnenunit tussen de € 400 en € 1.200.

👉 Buitenunits kosten snel zo een € 1.500 à € 5.000.

Het is dus verstandig om van tevoren uit te zoeken naar wat voor soort lucht-lucht warmtepomp je exact op zoekt bent. Daarnaast loont het om te bedenken of je de aircoheater zelf plaatst of dit door een professioneel bedrijf laat doen. Laat je het systeem door vakmensen installeren, dan zijn hier uiteraard extra kosten aan verbonden. Wel weet je zeker dat je investering de moeite zal lonen. Vaak kan je bij de installateur ook terecht voor onderhoud en garanties.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Lucht-lucht warmtepomp subsidie

Een lucht-lucht warmtepomp gebruik van elektriciteit en zetten aanwezige warme lucht om in nog meer warmte. Op die manier kun je wel € 120 per jaar besparen op je energierekening! Deze energiezuinige methode zorgt ervoor dat je via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) subsidie voor je warmtepomp kunt aanvragen. Over het algemeen komen enkel zakelijke gebruikers in aanmerking voor een subsidie. Helaas geldt deze subsidie momenteel niet voor lucht-lucht warmtepompen. Uiteraard valt het te proberen om bij jouw gemeente navraag te doen naar een alternatieve subsidie of energiebespaarlening voor lucht-lucht warmtepompen. Een lucht-lucht warmtepomp mag in jouw huis immers niet ontbreken als je graag wilt verduurzamen.

Lucht-lucht warmtepomp met ventilatie

lucht-lucht warmtepomp ventilatieZoals eerder in dit artikel aan bod kwam, bestaan lucht-lucht warmtepompen doorgaans uit een (of meer) binnenunit(s) en een vrij prijzige buitenunit. Wil je geen buitenunit aanschaffen? Zorg er dan voor dat jouw woning voorzien is van mechanische ventilatie. De aircoheater gebruikt de warme ventilatielucht, die door de mechanische ventilatie in de woning wordt gegenereerd, om de hele ruimte te verwarmen. Een groot voordeel van lucht-lucht warmtepompen met ventilatie is dat de werking niet afneemt als het buiten koud is. Je hebt hier immers niet te maken met een buitenunit die koude lucht van buiten eerst moet omzetten naar warmte lucht. Als dat niet duurzaam wonen is! Een nadeel van een lucht-lucht warmtepomp in combinatie met mechanische ventilatie is dat de hoeveelheid ventilatielucht in de woning vaak niet veel is. Op die manier kunnen de systemen slechts een beperkt oppervlakte goed verwarmen. Ook dien je er rekening mee te houden dat niet iedere woning over mechanische ventilatie beschikt. Over het algemeen hebben woningen gebouwd in de jaren 1970 tot 2000 standaard mechanische ventilatie geïnstalleerd.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

duurzaam verwarmenWil je geen prijzige buitenunit installeren, maar beschikt je huis ook niet over mechanische ventilatie? Overweeg dan om een monoblock model aan te schaffen. Bij dit type lucht-lucht warmtepomp zit zowel een binnen- als buitenunit in het apparaat verstopt. Je hebt dus geen buitenunit nodig en je hoeft ook geen vakmensen in te huren om de unit te installeren. Een monoblock unit is tevens een uitkomst als je geen ruimte hebt voor een buitenunit, je gevel vrij wilt houden of geen zin hebt in lawaai aan je buitenmuur.

👉 Afhankelijk van het formaat en de uitvoering kost een monoblock warmtepomp tussen de € 500 en € 2.500.

Een monoblock unit is in staat jouw woning op te warmen en af te koelen, heeft een hoog rendement, is stil in gebruik en neemt niet veel ruimte in. Een monoblock warmtepomp is bovendien voorzien van een afstandsbediening waarmee de gewenste temperatuur ingesteld kan worden. Een nadeel van een monoblock unit is dat het apparaat luchtstromen kan creëren die aanvoelen als tocht. Let op: bij een monoblock warmtepomp is een aan- en afvoerkanaal via de buitengevel nodig.

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een uitstekend alternatief voor elektrische verwarming. Heb je al vloerverwarming of radiatoren in huis en wil je deze er niet uithalen? Dan kan een lucht-water warmtepomp uitkomst bieden. Deze wordt op de verwarmingsinstallatie aangesloten. Heb je nog helemaal geen verwarming in huis? Schaf dan een lucht-lucht warmtepomp aan die uit een buitenunit en een of meer binnenunits bestaat. De werking van een aircoheater is vergelijkbaar met die van een airconditioner. De buitenunit neemt buitenlucht op en verwarmt of koelt deze lucht af. De binnenunit blaast deze lucht vervolgens de ruimte van je woning in. Hieronder vind je de voor- en nadelen van de lucht-lucht warmtepomp overzichtelijk op een rij:

Gebruiksgemak. Lucht-lucht warmtepompen zijn geschikt om je huis te verwarmen gedurende de koude maanden en af te koelen tijdens de zomermaanden.

Energiezuinig. Vind je duurzaam wonen belangrijk? Dan is het inmiddels wel duidelijk dat lucht-lucht warmtepompen energiezuinig zijn en je ruim € 100 per jaar besparen op je energierekening.

Goedkope installatie. Lucht-lucht warmtepompen zijn gemakkelijk te installeren. Er komt bijvoorbeeld geen graafwerk aan te pas. Hierdoor lopen de kosten niet hoog op als je dit door vakmensen laat doen.

Tocht. Lucht-lucht warmtepompen kunnen luchtstromen veroorzaken die aanvoelen als tocht.

Koud weer = lager rendement. Bij erg koud weer kunnen lucht-lucht warmtepompen de kamers van je woning minder efficiënt verwarmen. Dit kun je oplossen door bijverwarming aan te schaffen. Daardoor zullen de kosten echter oplopen.

Niet geschikt voor elke woning. Lucht-lucht warmtepompen zijn geschikt om kleine woningen te verwarmen of af te koelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?
2*. Welke installatie heb je momenteel?
3*. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.