Krijg ik een subsidie voor het isoleren van mijn huis?

Door te zorgen voor een goede isolatie van je huis, kies je voor duurzaam wonen. Dit komt omdat je met een goed geïsoleerd huis bijvoorbeeld de verwarming minder snel nodig hebt. Dit is niet alleen positief voor je portemonnee, ook is het goed voor het milieu! Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Het nadeel van je huis isoleren, is dat er vaak een flink prijskaartje aanhangt. Natuurlijk zit hier wel verschil in de soort isolatie die je uitvoert, toch is dit voor veel mensen een grote investering. Het zou hierbij helpen als we deze investering wat kunnen verlagen.

Dat kan! Voor bepaalde soorten isolatiemaatregelen kun je een subsidie ontvangen van de Rijksoverheid. Hier worden uiteraard wel bepaalde voorwaarden aan gesteld. Benieuwd of jij voor een bepaalde isolatie een subsidie kan ontvangen? Kom er nu achter in dit artikel!

Welke subsidies kan je krijgen voor isoleren

subsidie isolatie

Sinds januari 2021 gelden er nieuwe regels op vlak van subsidies voor het verduurzamen van je huis. Als particulier kan je nu terecht bij de ISDE in de plaats van de SEEH wanneer je je woning wil isoleren.

de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame Energie bestaat al sinds 2016, maar had tot 1 januari 2021 alleen betrekking op de installatie van warmtepompen of zonneboilers.

Vanaf 1 januari 2021 is de ISDE uitgebreid: je kan nu ook subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen en de aansluiting op het warmtenet. Zo komt de subsidie de Klimaatdoelstellingen nog meer tegemoet. Voorwaarde voor de isolatiemaatregelen is wel dat je minstens twee typen isolatiemaatregelen moet ondernemen of dat je één isolatiemaatregel laat uitvoeren in combinatie met de installatie van een warmtepomp, een zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet.

⇒ Vraag gratis offertes !

Subsidie isoleren aanvragen: hoe doe je dat?

De subsidie kan je online aanvragen op de site van de RVO (de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Om de subsidie aan te vragen moet je inloggen met je DigiD. Vervolgens wordt je naar een ‘eLoket‘ geleid. Op deze website moet je een aantal persoonlijke gegevens invullen. Dit hoeft niet wanneer je al een keer op het eLoket hebt ingelogd. Vervolgens kan je klikken op het formulier die je nodig hebt om een ISDE aan te vragen. Vervolgens vul je dit formulier in. Je kan dit formulier tussentijds opslaan. Mocht je dus op een gegeven moment bepaalde gegevens (nog) niet hebben, dan kan je altijd dit forumlier op een later moment verder invullen.

subsidie isolatie aanvragenNa het invullen van alle relevante gegevens komt er een knop met ‘toevoegen’. Het is hierbij de bedoeling dat je alle relevante stukken indient, bijvoorbeeld het uitvoerdersformulier. Zo is bijvoorbeeld één van de ISDE-voorwaarden dat je de isolatie door een professionele en erkende installateur hebt laten uitvoeren. Dit uitvoerdersformulier dient als bewijs dat je ook echt daadwerkelijk deze installatie door een bevoegde installateur hebt laten verrichten. Ook kun je bij het toevoegen je betaalbewijzen en facturen toe sturen. Een andere ISDE-voorwaarde is namelijk dat je de isolatie al hebt betaald. Nadat je de gegevens, opgegeven informatie, bijlagen en verklaringen uitvoerig hebt gecheckt, kan je de aanvraag versturen door op ‘verzenden‘ te klikken. Na het verzenden van deze subsidieaanvraag krijg je kort daarna een bevestig van ontvangst. Deze ontvangstbevestiging krijg je via de mail (check voor de zekerheid ook even je spambox, mocht je nog geen mail hebben ontvangen). Ook kan je je aanvraag terugzien als je inlogt bij het eLoket.

Kan je na een paar dagen deze aanvraag nog steeds niet zien, of heb je geen ontvangstbevestiging per mail ontvangen? Dan kan het zijn dat er iets mis is gegaan met de aanvraag. Dan is het verstandig om even contact op te nemen met de RVO.

Van plan te isoleren? Laat je bijstaan door een specialist

⇒ Vraag gratis offertes !

 

Subsidie isoleren: voorwaarden

Zoals hierboven genoemd, worden er bepaalde eisen gesteld aan het ontvangen van de subsidie. Zo moet je onder andere minstens 2 isolatiemaatregelen hebben laten uitvoeren in je huis of één isolatiemaatregelen combineren met een andere verduurzaming zoals het installeren van een warmtepomp. Bovendien moet jij (als aanvrager) de eigenaar én hoofdbewoner zijn van het huis. De isolatiemaatregelen waar je een subsidie voor kan ontvangen zijn:

  • Spouwmuurisolatie: de spouw tussen de muren laten opvullen.
  • Dakisolatie: het dak isoleren in de thermische schil. Let op: zolderisolatie telt ook als dakisolatie.
  • Vloerisolatie: de vloer isoleren, let op: de kruipruimte isoleren telt ook als vloerisolatie.
  • Gevelisolatie: de isolatie van een binnen- en/of buitengevel
  • Hoogrendementsglas: glas van de woning laten vervangen door HR++- glas of triple glas.

Per isolatiemaatregel heeft de overheid ook eisen gesteld aan de minimale isolatiewaarden. Deze minimale waarden kun je gemakkelijk vinden op de site van de RVO.

Let op: je kunt alléén een subsidie ontvangen voor een al bestaande woning. Nieuwbouwwoningen of woningen in aanbouw kunnen dus geen subsidie ontvangen, ongeacht of zij wel of niet aan de voorwaarden voldoen.

Laat je goed informeren voor je begint aan het isoleren van je huis! Vergelijk gratis offertes en vind snel de juist isolatiespecialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.