Subsidie zonnepanelen: waar heb je recht op?

Je wilt gaan verduurzamen en tegelijkertijd de maandelijkse vaste lasten reduceren. De Nederlandse overheid wil duurzaam wonen aantrekkelijker maken voor iedereen en daarom biedt zij regelmatig subsidies aan om de aanschaf nog iets interessanter te maken. De subsidies variëren nogal, maar je heb voorlopig nog wel standaard recht op het terugvragen van diverse vormen van BTW omtrent het zonnepanelen proces. Duurzaam wonen ligt binnen handbereik.

Welke subsidies op zonnepanelen bestaan er?

Er zullen géén landelijke subsidies beschikbaar zijn die de aanschaf van zonnepanelen in 2021 stimuleren. Dit houdt niet per definitie in dat deze ook helemaal niet meer terugkeert, maar voorlopig ziet het er niet naar uit. De landelijke overheid heeft besloten dit deels uit te besteden aan de lokale overheden, zoals de gemeente.

👉 Het kan per gemeente verschillen welke subsidies er zijn en in welke vorm deze wordt uitgekeerd.

Wel zijn er op dit moment wel veel regelingen in het leven geroepen, om de aanschaf toch te stimuleren. Zo zijn er de volgende voordelen:

  • BTW terugvragen – Zowel op de aankoopprijs als de installatie ervan mag de BTW worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.
  • Salderingsregeling – Deze regeling houdt in dat je een hoogwaardig tarief krijgt voor de stroom die jij terug levert aan het net. Dit is ongeveer net zoveel als de stroom die je afneemt van een energiebedrijf. Wel is het zo dat deze regeling gaat worden afgebouwd vanaf 2023. Dit is een geleidelijk traject dat zeven jaar gaat duren, elk jaar mag er iets minder stroom worden gesaldeerd. Loop daarom wel nog even goed na wat dat exact voor jouw situatie inhoudt.
  • Duurzaamheidslening – Naast deze lening bestaat er ook nog de ‘Energiebespaarlening’. Beide leningen zijn in het leven geroepen om duurzame investeringen te stimuleren. Deze kunnen vrijwel kosteloos worden afgelost, hierdoor hoef je geen groot kapitaal te bezitten om toch te kijken naar duurzame oplossingen.

⇒ Vraag nu een vrijblijvende offerte aan !

Hoe kan je subsidies op zonnepanelen krijgen?

Zoals eerder beschreven is een landelijke subsidie nu niet aan de orde, maar desalniettemin zetten veel gemeenten nu volop in op verduurzaming. Elke gemeente heeft zijn eigen website, maar het vinden van de subsidies hierop is soms nogal een uitdaging.

Als je deze eenmaal gevonden hebt, dan komt de volgende uitdaging; het begrijpen van de uitleg omtrent de subsidie. Zorg dat je deze helemaal uitpluist voordat je überhaupt een offerte opvraagt. Sommige gemeenten eisen namelijk dat je ze erbij betrekt vanaf het begin van het proces. Er zijn ook gemeenten waar je achteraf enkel de factuur en een betalingsbewijs hoeft in te dienen. Om verrassingen te voorkomen, kun je natuurlijk ook even contact opnemen met de gemeente.

Subsidies zonnepanelen 2021 voor particulieren

Voor particulieren gelden er andere regels dan voor bedrijven. Als je het lastig vindt om zelf alles uit te zoeken is het inschakelen van een adviseur een praktisch idee. De persoon in kwestie zal exact voor jouw situatie gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Hierbij zijn diverse factoren van invloed, waaronder het type huis en de regio/gemeente waarin jij woonachtig bent.

Het is trouwens zo dat, naast alle regelingen en subsidies, jouw geïnvesteerde vermogen net zoveel oplevert als 4 procent rente op een spaarrekening. Nu de gemiddelde spaarrekening dat zeker niet haalt, zijn zonnepanelen al zo winstgevend dat een subsidie niet eens noodzakelijk is. De berekening is overigens wel gemaakt voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen in 2020.

Subsidies zonnepanelen 2021 voor bedrijven

 MKB-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting kunnen per 1 januari een subsidieaanvraag doen voor de investering in zonnepanelen en (kleine) windmolens. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is per 1 januari 2021 uitgebreid, waardoor MKB-bedrijven en andere zakelijke partijen met een kleinverbruikersaansluiting zoals woningcorporaties, scholen, sportverenigingen en theaters een subsidie kunnen aanvragen voor het opwekken van groene energie met zonnepanelen of windturbines.

Deze kleine bedrijven kunnen met de ISDE ook nog steeds subsidies aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers. Voor investeringen in zonnepanelen en kleine windmolens is in de komende drie jaar in totaal €100 miljoen beschikbaar, waarvan €40 miljoen in 2021.

Btw teruggave zonnepanelen

zonnepanelen besparenEén van de meest aantrekkelijke regelingen die op dit moment geldt is het terugvragen van de btw van zonnepanelen en de installatie daarvan. Dit kan bij een gemiddelde aanschaf al snel oplopen richting enkele honderden euro’s. Hierdoor zijn de zonnepanelen nog net even sneller terugverdiend.

Je vult maar één keer per jaar je btw aangifte in, hierdoor is het wel heel belangrijk dat dit goed gaat. In het begin van elk jaar vraag je de btw terug van de uitgaven van het jaar ervoor, dus door deze regeling kan het wel even duren voordat je het geld daadwerkelijk ontvangt. Dit kun je zien als een soort spaarpot die pas later zal worden uitgekeerd. Als je niet veel ervaring hebt met het invullen van de aangifte is het misschien handig om hier een financieel adviseur bij te betrekken. Bij fouten zal het je meer gaan kosten dan de factuur van deze adviseur en dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Verduurzamen is iets waar elke Nederlander direct of indirect mee te maken gaat krijgen. Zeker met de telkens hogere eisen die er op nieuwbouw van huizen wordt gesteld. Duurzaam wonen is een trend die enige jaren geleden is ingezet en sindsdien alleen maar aan populariteit toeneemt. Om nu alvast te investeren zorg je dat jouw huis er in ieder geval al deels klaar voor is.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.