Warmtepomp zwembad: prijs, werking en tips
Wil jij op de koudere dagen ook genieten van een verwarmd zwembad? Een warmtepomp verwarmt het zwembad en gebruikt hierbij vooral warmte uit de natuur. Door het zwembad met een warmtepomp te verwarmen, bent u dus meteen aan het verduurzamen. De kosten zijn namelijk relatief laag. In dit artikel bespreken we alles over de werking van een warmtepomp, waarom je een warmtepomp zou aanschaffen en tips om warmteverlies tegen te gaan. Tevens lees je hoe je een warmtepomp kunt aansluiten op het zwembad en hoe je de warmtepomp winterklaar kan maken!
Table of Contents
Warmtepomp voor zwembad: werking
Een zwembad warmtepomp is energiezuinig en duurzaam. Dit komt omdat de waterpomp de warmte haalt uit de omgeving. Hoe warmer het buiten is, hoe minder energie de warmtepomp gebruikt. In de winter kan de warmtepomp van het zwembad minder warmte uit de natuur halen dan in de zomer. In de zomer zal een warmtepomp daardoor minder energie gebruiken. De warmte die wordt opgenomen, gaat direct naar het zwembad. Maar hoe is dit eigenlijk mogelijk? Dit is simpel.
- De buitenlucht wordt naar binnen gezogen in de warmtepomp. In een warmtepomp zit koudemiddel. Dit middel neemt de warmte vanuit de lucht op, ook als het koud is.
- Als het koudemiddel warm is geworden, verdampt het gas. Dit gas wordt naar de compressor gestuurd en samengeperst. Door het samenpersen van gas, wordt het gas erg warm.
- Vervolgens stroomt het gas langs de leidingen naar het zwembadwater, en weer terug naar de warmtepomp. Het warme gas zorgt voor de verwarming van het water. Op de terugweg koelt het koudemiddel weer af.
- Het koudemiddel wordt weer vloeibaar en het proces kan in een vicieuze cirkel weer opnieuw beginnen.
👉Een warmtepomp verbruikt ongeveer 1 Kw per vier kubieke meter, of minder.
Dat is helemaal niet veel, zo kun je makkelijk duurzaam wonen. Je gebruikt zo’n 80% warmte van de natuur, je betaalt hier dus helemaal niets voor. Een warmtepomp moet ongeveer 8 uur per dag aanstaan om een onverwarmd zwembad op te warmen. Indien het zwembad al voorverwarmd is, laat je de pomp gemiddeld 4 uur per dag draaien.
Warmtepomp zwembad: waarom?
Hoe fijn is het als je ook in de herfst of winter in je zwembad kan liggen? Met een warmtepomp zwembad kun je genieten van je verwarmde zwembad. Zo’n warmtepomp heeft een aantal voordelen. Zo kun je met een warmtepomp duurzaam wonen, een warmtepomp gebruikt namelijk maar weinig energie. Dit komt omdat hij de warmte van de natuur voor een groot deel gebruikt. Daarnaast hoef je niet een ingebouwd zwembad te hebben om een warmtepomp te gebruiken, een warmtepomp werkt ook bij een opzetzwembad. Wist je trouwens dat een warmtepomp zuiniger is dan een elektrische zwembadverwarming? Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Om te bepalen welke warmtepomp bij jou past, is het handig om te kijken naar de hoeveelheid zwembadwater dat verwarmt moet worden. Ook is het verstandig om te kijken naar de pompsterkte. Is jouw filterpomp sterk genoeg voor het vermogen van de warmtepomp? Tenslotte staat bij elke warmtepomp aangegeven wat de maximale grootte kan zijn van het zwembad.
Warmteverlies van je zwembad voorkomen: tips
Je vraagt je vast af hoe je de warmte in je zwembad kunt behouden. Er zijn verschillende manieren om warmteverlies van je zwembad te voorkomen. Een van de manieren is het afdekken van je zwembad. Een (solar) afdekzeil zorgt ervoor dat de geproduceerde warmte meer binnen blijft. Het water kan daarnaast sneller opwarmen met een afdekzeil en het zwembad blijft hierdoor schoner. Tevens verdampt het water niet als het zwembad is afgedekt. Plaats daarnaast de warmtepomp niet te ver van het zwembad af. Het verwarmde water dat door de slangen loopt, blijft natuurlijk het warmst bij een korte afstand. Hoe langer het water door de slangen loopt, hoe sneller het op de heenreis afkoelt.
Warmtepomp zwembad aansluiten
Voor het aansluiten van een warmtepomp heb je een filterpomp en een aansluitset nodig. De warmtepomp wordt tussen de filterpomp en het zwembad aangesloten. Om voor een goede doorstroming te zorgen, sluit je het warmtesysteem aan met een bypasskit. Soms heb je ook een extra zwembadslang nodig. Houd met het aansluiten rekening met de vrije ruimte rondom de warmtepomp. Een warmtepomp moet namelijk genoeg lucht kunnen aanzuigen en uitstoten. Via de achterkant zuigt de pomp namelijk lucht aan, er moet dus genoeg ruimte zijn om voldoende lucht te kunnen aanzuigen. Aan de voorkant blaast de pomp de koude lucht weer uit, deze koude lucht moet niet terugkomen bij de pomp.
Warmtepomp zwembad winterklaar maken
In de winter is het handig om je warmtepomp een beetje te beschermen. Hier bestaan winterhoezen voor, zodat de warmtepomp onder veel omstandigheden beschermd is. Je wil natuurlijk niet dat je warmtepomp door vrieskou wordt beschadigd. Met een goede voorbereiding kan je de pomp met een gerust hart buiten laten staan. Er zijn twee manieren om je warmtepomp winterklaar te maken:
- Je kan er voor kiezen om alle apparaten uit te schakelen. Je zorgt er dan voor dat het stroom eraf gaat en dat je al het water eruit haalt. Dit doe je door de warmtepomp scheef te houden, zodat er geen restwater achterblijft. Vervolgens draai je alle koppelingen losjes aan. Doe dit niet te vast, in verband met het bevriezen in de winter. Reinig vervolgens de boven- en achterkant met een warmtepomp reiniger. Bescherm tenslotte je warmtepomp met een afdekhoes.
- Je kan er ook voor kiezen om de warmtepomp aan te laten. Je laat hem dan circuleren, maar zonder warmte. Bij deze stap begin je bij het dichtdraaien van de watertoevoer via de bypass. Vervolgens herhaal je de eerder benoemde stappen van optie 1.