Dakisolatie: besparen op energie

We willen allemaal graag comfortabel in ons huis wonen. In de winter in een aangenaam warme woning thuiskomen en in de zomer een heerlijk koel oord om je terug te trekken. Een goede isolatie aanbrengen zal ervoor zorgen dat de stookkosten beheersbaar blijven. Door een niet geïsoleerd dak kan 25% van de warmte verloren gaan. Een goede dakisolatie aanbrengen betekent dan ook een veel lagere energierekening. En door minder te stoken, draag je met je duurzame woning bij aan een groenere toekomst.

Soorten dakisolatie

Je kunt de verschillende soorten isolatiemateriaal indelen in drie groepen: zachte isolatie, harde isolatie en ecologische isolatie. De keuze welk materiaal het beste verwerkt kan worden is afhankelijk van de situatie en de uiteindelijke gebruikswensen van de te isoleren ruimte. Wil je niet alleen de warmte of koelte binnenhouden maar ook het geluid van buiten weren dan kan de isolatie daarop aangepast worden. Naast de harde en zachte materialen uit kunststoffen en mineralen kun je ook kiezen voor zuiver natuurlijke producten. Door deze materialen te gebruiken wordt je ecologische voetafdruk nog meer verlaagd.

Zachte isolatiematerialen

 • Glaswol isolatie: Glaswol is een zacht materiaal dat als deken of spuitmateriaal geleverd wordt. Het heeft een goede isolatiewaarde en is brandwerend.
 • Rotswol/Steenwol isolatie: Rockwool is een zacht materiaal. Dit materiaal heeft een goede isolatiewaarde en is brandwerend.
 • Minerale wol: Minerale wol is een zacht materiaal. Het heeft een hoge isolatiewaarde en is brandwerend.

Harde isolatiematerialen

isolatieplaten

 • Pur-schuim: Pur-schuim hoort bij de harde materialen. Het is gemaakt van polyurethaan, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandwerend.
 • Pur isolatie: Pur-platen zijn gemaakt van polyurethaan, ze hebben een hoge isolatiewaarde en zijn brandwerend.
 • Pir isolatie: Pir-platen zijn gemaakt uit een verbeterde soort pur-schuim, ze zijn brandveiliger en isoleren beter dan standaard pur-schuim.
 • EPS isolatie: Eps-platen worden van kunststof (Expanded Polystyrene) gemaakt. Ze zijn redelijk isolerend en niet brandwerend. Vooral geschikt voor vochtige ruimtes.
 • Xps isolatie: XPS-platen worden van kunststof (Extruded Polystyrene) gemaakt. Ze zijn 100% vochtbestendig en weinig brandwerend.

Ecologische isolatiematerialen

 • Cellulose isolatie: In de vorm van papiervlokken wordt dit als inblaasmateriaal gebruikt. Het materiaal heeft een goede isolatiewaarde, is brandveilig en ademend.
 • Houtwol: De houtwol wordt tot platen verwerkt. Ze hebben een goede isolatiewaarde en een groot vochtregulerend vermogen.
 • Kurk: Kurkplaten, geperst uit kurkgranulaat, hebben zeer goede isolerende en vochtwerende eigenschappen.
 • Hennep: Hennepvezel, geperst tot plaatmateriaal, heeft een goede isolatiewaarde en is vochtregulerend.
 • Schapenwol: De schapenwol wordt, in de vorm van vilt, in rollen aangeleverd. Het materiaal heeft een goede isolatiewaarde, is vochtregulerend en brandvertragend.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Wat kost dakisolatie?

De prijzen voor het isoleren van je dak zijn afhankelijk van verschillende factoren: welk materiaal wordt gebruikt, hoe dik is de isolatielaag, welke techniek wordt toegepast en de moeilijkheidsgraad bij het plaatsen. We kunnen je hier alleen richtprijzen geven.

Dakisolatie Gemiddelde prijs per m²
Hellend dak langs binnenkant isoleren €20 – €50
Hellend dak langs buitenkant €40 – €60
Plat dak langs binnen €30 – €40
Plat dak langs buiten €70 – €115
Zoldervloer isoleren €25 – €35

⇒ Vraag GRATIS een offerte aan !

 

Hoe kan je het dak isoleren?
dak isoleren

Als je overweegt om je dak te isoleren kun je het beste een stappenplan maken. Met dit plan kun je makkelijk bepalen op welke manier je het dak wil isoleren en op welke manier dit uitgevoerd gaat worden.

 • Kun je het beste van buitenaf of van binnenuit isoleren?
 • Zijn de balken van het dak in een goede conditie. Zijn er tekenen van houtworm ofander ongedierte?
 • Hoe staat het met de draagconstructie van het dak? Zijn de spanten in orde?
 • Zijn de dakramen of de dakkapel in een goede staat?
 • Is de zolder al gedeeltelijk geïsoleerd en is het nodig om dit eerst teverwijderen?
 • Wat is de leeftijd van de pannen/het dakleer?
 • Is er asbest in het dak verwerkt?
 • Zijn er vochtproblemen of lekkages?
 • Heb je plannen om de zolder te bewonen of alleen als bergruimte te gebruiken?
 • Wil je nog iets aan het dak veranderen, zoals een dakkapel of een nokverhogendedakkapel plaatsen?

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan

Met deze lijst heb je een handig overzicht van eventuele extra werkzaamheden die nodig zijn. Het geeft je ook een beeld van projecten die samen met de isolatie gerealiseerd kunnen worden. Een bedrijf gespecialiseerd in het isoleren van daken kan je ook de nodige informatie geven over eventuele bijkomende kosten.

Schuin dak isoleren langs binnen

De eenvoudigste en goodkoopste manier om een schuin dak te isoleren is vanuit de binnenzijde. Vaak gebruikt men hier glas- of steenwoldeken voor, omdat dit materiaal makkelijk op maat gemaakt kan worden. Om ruimte te besparen wordt dit materiaal tussen de balken aangebracht. Ook het verwerken van isolatieplaten behoort tot de mogelijkheden. De isolatielaag wordt op zijn plaats gehouden door een extra raamwerk van hout. Hierop kan de afwerking met gipsplaten of kunststofpanelen worden aangebracht. Steeds vaker wordt pur-schuim tussen de balken gespoten. Dit proces gaat snel en alle gaten en kieren zijn perfect gedicht. Het voordeel van isoleren vanuit de binnenkant van het dak is dat de dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden.

Schuin dak isoleren langs buiten

Dakisolatie langs de buitenzijdeAls de dakpannen aan vervanging toe zijn is het verstandig om langs buiten te isoleren. De oude dakbedekking wordt verwijderd, isolatieplaten worden bevestigd en daarop komen de nieuwe pannen. Deze werkwijze is ook aan te raden als er plannen zijn voor verdere renovatie van het dak, zoals het bouwen van een dakkapel of het aanbrengen van zolderramen. Is de dakbedekking nog in een goede staat kan een aannemer ook spuitisolatie onder de pannen aanbrengen. Dit gebeurt vanaf de buitenkant van het huis. Het voordeel van deze isolatiewijze is: je hebt geen rommel in huis.

Isolatie zoldervloer

zoldervloerisolatieGa je de zolder niet bewonen of gebruikt je de ruimte alleen als berging, dan is het voldoende om de zoldervloer goed te isoleren. Bij een houten vloer kun je isolatiedekens tussen de balken aanbrengen en een afwerking van osb-plaat aanbrengen. Bij een betonnen vloer kun je beter met plaatmateriaal werken. Veel isolatieplaten zijn drukvast en je kunt er beperkt op lopen. Het materiaal kan boven op de bestaande vloerafwerking geplaatst worden. Gebruikt u de ruimte helemaal niet is het voldoende om de isolatie los op de vloer te leggen.

Isolatie plat dak

Om koudeschommelingen te voorkomen is het aan te raden om een plat dak aan de buitenzijde te isoleren. Hiervoor zijn isolatieplaten het meest geschikt. De oude dakbedekking wordt verwijderd, de isolatie aangebracht en weer met dakbedekking afgewerkt.

Subsidies dakisolatie

Wanneer je gaat isoleren, kan je een premie voor isolatie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) aanvragen. Let op: je moet aan een aantal voorwaarden voldoen voor je je subsidie krijgt. Je moet minstens 2 isolatiewerken laten uitvoeren, en de isolatie moet door een professional worden geplaatst. Zo kan je heel wat besparen op de kosten van je isolatie.

👉Gemiddeld komt de vergoeding voor een dakisolatie op € 20,- per m² en op € 5,- per m² voor de vloerisolatie.

Een gespecialiseerd isolatiebedrijf kan je verder informeren over mogelijke subsidies. Vraag gratis een offerte aan en vind snel de juiste isolatiespecialist!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.