Subsidies

Duurzamer leven en bewuster met energie omgaan wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Ook het verduurzamen van je woning hoort daar zeker bij. Er zijn verschillende manieren waarop je je woning kunt verduurzamen. Zo kun je de woning op diverse manieren laten isoleren, kiezen voor duurzame vormen van elektriciteit of verwarming. Denk hierbij aan zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen. Al dit soort maatregelen zullen jouw wooncomfort verhogen, je energierekening verlagen én zijn goed voor het klimaat. Het enige nadeel is dat ze vaak een behoorlijke investering van jou als huiseigenaar of bewoner vragen. Gelukkig zijn er een aantal verschillende subsidieregelingen waarvan je gebruik kunt maken als je je huis duurzamer wil maken. Welke subsidies voor het verduurzamen van een woning zijn er en wanneer kom je voor welke subsidie in aanmerking? Om je op weg te helpen zetten we het voor je op een rijtje.

Welke subsidies kan je krijgen voor het verduurzamen van je woning?

subsidies verduurzamen

Er zijn veel verschillende subsidies voor het verduurzamen van een woning. Denk aan subsidies voor zonnepanelen, subsidie voor een warmtepomp, subsidie om te isoleren of energie subsidie. Als je meerdere duurzame maatregelen neemt is het dus mogelijk dat je gebruik maakt van verschillende regelingen. Welke subsidie voor duurzaamheid voor jou interessant is, hangt onder andere af van welke maatregelen je wil gaan nemen en in welke woonplaats je woont. Sommige regelingen zijn landelijk, maar ook plaatselijk zijn er soms subsidies voor duurzaamheid aan te vragen. Daarnaast gelden sommige regelingen voor particulieren die hun eigen woning willen verduurzamen, terwijl andere regelingen speciaal voor verhuurders zijn.

Subsidie zonnepanelen

Steeds meer consumenten zien de voordelen van zonnepanelen op hun dak. Niet alleen is dit een duurzame manier van energie opwekken, ook zal het flink wat geld op je energierekening kunnen schelen. Wel zul je moeten investeren in de aanschaf en het plaatsen van de zonnepanelen. Gelukkig kun je via de Belastingdienst al 21% terug krijgen.

👉Je kunt namelijk de BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen terugvragen.

Je moet hiervoor wel zorgen dat zowel de factuur van de zonnepanelen als de energierekening op dezelfde naam staan. Als je ondernemer/zzp’er bent gelden er net andere regels. Let hier dus goed op.

Subsidie isolatie

Wil jij je dak, gevel, vloer of ramen gaan isoleren? Dan is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie. Vanaf 1 januari 2021 valt de subsidie voor isolatie onder de koepel van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). 

Besparen op energie: isolatie

Ook na 31 december 2020 is het nog mogelijk om subsidie voor isolatie te krijgen. De regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt per 1 januari 2021 uitgebreid met isolatie subsidie. Voor hoeveel subsidie voor isoleren je dan in aanmerking komt, hangt af van de maatregelen die je wil nemen. Ook valt het arbeidsloon bij isolatie onder het lage BTW-tarief van 9 procent. Let hierbij op dat het lage tarief alleen geldt voor het daadwerkelijk aanbrengen van de isolatie. Moeten er andere werkzaamheden, zoals sloopwerkzaamheden, worden uitgevoerd rondom de isolatie? Voor deze werkzaamheden geldt dan wel het hoge BTW-tarief. Ook voor materialen geldt het normale tarief van 21 procent. Meer informatie over deze regeling vind je op de website van de Belastingdienst.

Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen

Duurzaam wonen wordt door de overheid op verschillende manieren gestimuleerd. De transitie van aardgas naar andere, duurzamere manieren van verwarmen en koken is er hier één van. Voor koken zullen veel mensen na de overstap kiezen voor een inductiekookplaat. Voor het verwarmen van de woning kan bijvoorbeeld worden gekeken naar een warmtepomp of zonneboiler.

👉 Verhuurders die hun huurwoning(en) aardgasvrij willen maken, kunnen in aanmerking komen voor de Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH).

Via deze regeling kan een verhuurder subsidie krijgen voor het aansluiten van huurwoningen op een extern warmtenet. Zowel voor de aanpassingen die nodig zijn in de woning als voor de aansluitkosten op het warmtenet is subsidie aan te vragen. Ook voor woningen die wel al aangesloten zijn op een warmtenet, maar die nog wel aardgas gebruiken om bijvoorbeeld op te koken is er subsidie aan te vragen. De regeling kan worden aangevraagd via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het RVO verstaat onder verhuurders woningcorporaties, institutionele beleggers én particuliere verhuurders.

Om in aanmerking te komen voor de SAH moet er aan een aantal voorwaarden worden voldoen. Zo moet de woning na gebruik van de subsidie volledig van het aardgas af zijn. Ook moet de woning in de afgelopen twee jaar, minstens drie maanden verhuurd zijn geweest. De aansluiting op het warmtenet moet binnen vijf jaar voltooid zijn. Aanvragen voor meerdere woningen die op hetzelfde warmtenet aangesloten zullen worden, moeten gebundeld worden in één subsidieaanvraag. Afhankelijk van het bedrag van de aanvraag mogen de werkzaamheden nog niet, of juist wel al begonnen zijn. Het RVO kan je hier meer informatie over geven.

Subsidie voor duurzame energie

Als je je huis wil gaan verwarmen met een zonneboiler of warmtepomp kun je kijken naar de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

👉 Via deze energie subsidie kun je een deel van het aankoopbedrag van je zonneboiler of warmtepomp terugvragen.

Hoe hoog de subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler precies is, hangt af van het soort apparaat en het vermogen daarvan. Je kunt gebruik maken van de ISDE als particulier, maar ook zakelijk. Voor beiden gelden verschillende voorwaarden.

Als particulier moet je over een geldig burgerservicenummer (BSN) beschikken. Daarnaast kun je de subsidie pas aanvragen nadat je het apparaat hebt aangeschaft en hebt laten installeren. Vervolgens heb je maximaal zes maanden de tijd om de subsidie aan te vragen. Aangezien het budget voor de ISDE beperkt is, is het aan te raden om de subsidie zo snel mogelijk aan te vragen. Het is mogelijk om voor meerdere apparaten subsidie aan te vragen, maar hiervoor moet je wel allemaal aparte aanvragen indienen. Het apparaat mag binnen een jaar na de datum van de beslissing van de subsidie niet verwijderd worden. Daarnaast moet ook het aangekochte apparaat aan verschillende voorwaarden voldoen. Deze kun je nalezen op de website van het RVO.

Als zakelijke gebruiker moet je aan net andere voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de ISDE. Zo moeten zakelijke gebruikers de subsidie aanvragen vóórdat zij het apparaat aanschaffen, waarbij particulieren de subsidie juist achteraf aanvragen. Aanvragen van zakelijke gebruikers mogen over verschillende apparaten tegelijkertijd gaan, maar per soort apparaat moet wel een aparte aanvraag worden ingediend. Als je dus zowel zonneboilers als warmtepompen wil aanschaffen en je wil hier subsidie voor aanvragen, zul je voor beiden een aparte subsidieaanvraag moeten indienen. Nadat er een beslissing is genomen over de subsidie, moeten de apparaten binnen 12 maanden in gebruik worden genomen. En ook hierbij geldt dat deze niet binnen een jaar weer verwijderd mag worden.

Plaatselijke regelingen

duurzaam wonen

Afgezien van bovenstaande regelingen, kunnen verschillende gemeentes en provincies ook nog subsidieregelingen of leningen beschikbaar hebben voor het verduurzamen van je woning. Welke subsidies voor duurzaamheid er in jouw woonplaats beschikbaar zijn, kun je nagaan bij jouw gemeente. Let er op dat voor veel regelingen een maximaal budget is ingesteld, waardoor het subsidiebudget al op kan zijn, voordat jij je aanvraag indient. Wel wordt door al deze verschillende regelingen duurzaam wonen een stuk aantrekkelijker gemaakt.

Als je van plan bent om je woning te verduurzamen loont het dus zeker om uit te zoeken voor welke regelingen jij in aanmerking kunt komen. Dit geldt voor zowel particulieren als voor zakelijke gebruikers, zoals verhuurders. Neem contact op met de juiste instellingen, als je niet zeker bent of je aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast is het natuurlijk altijd aan te raden om voor het uitvoeren van de werkzaamheden verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je optimaal kunt profiteren van alle subsidieregelingen én dat je niet teveel betaalt voor het laten uitvoeren van de klus. Dan kun jij voordelig en met een goed gevoel je huis verduurzamen.

Vraag offertes aan