Spouwmuurisolatie: advies en kosten
Duurzaam wonen staat bij steeds meer mensen hoog op de agenda. Het verduurzamen van de woning zorgt niet alleen voor het vergroten van je wooncomfort, maar helpt je ook kosten te besparen. De spouwmuur isoleren levert vele voordelen op: een lagere energierekening, een comfortabeler huis en een schoner milieu. Dit is ook nog één van de makkelijkste en snelste manieren om je woning te isoleren. Maar kan je in jouw woning de spouwmuur isoleren? Wat kost dit en wat zijn de voor- en nadelen van muurisolatie? Lees snel verder om er achter te komen waar je op moet letten.
Table of Contents
Wat is spouwmuurisolatie?
Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en buitenmuur. De ruimte hiertussen heet de spouw. Deze kun je met isolatiemateriaal laten vullen om zo je woning te isoleren en te verduurzamen. Met deze maatregel voorkom je dat warmte makkelijk je huis kan verlaten. Dit heeft meer wooncomfort en een lagere energierekening als resultaat. Niet iedere woning heeft een spouwmuur. Over het algemeen hebben huizen die voor 1920 gebouwd zijn enkele muren. Deze zijn ook te isoleren, maar dan met isolatie tegen de buitenkant of voorzetwanden aan de binnenzijde. Spouwmuur isolatie is een makkelijke isolerende maatregel die weinig tijd in beslag neemt.
Wat kost spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en eenvoudigste manier om de buitenmuren te isoleren. Daarnaast bespaar je direct veel energie, waardoor de energiekosten dalen.
Voor een hoekwoning betaal je gemiddeld €2.000,- om de spouwmuur te isoleren. Aan energiekosten bespaar je zo’n €650,- op jaarbasis. En in ongeveer 3 jaar heb je de kosten voor het verduurzamen al terugverdiend! Het is niet mogelijk om op de kosten van spouwmuurisolatie te besparen door de klus zelf uit te voeren. Je moet namelijk een professioneel isolatiebedrijf inhuren. In de spouwmuurisolatie prijs zitten deze kosten opgenomen. Doordat het isoleren een relatief eenvoudige klus is, zijn de vakmensen maximaal één dag aan het werk. Ze hoeven niet eens je woning in, omdat het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel gespoten kan worden. Je hebt dus geen rommel in huis. Al direct aan het einde van de dag geniet je van meer wooncomfort. De muren geven minder kou af, de warmte is beter verdeeld over de ruimte en blijft langer hangen.
Soorten spouwmuurisolatie
Er zijn verschillende isolatiematerialen waarmee de spouwmuur geïsoleerd kan worden. Ieder materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en invloed op de spouwmuurisolatie prijs. Glaswol is een populair en relatief betaalbaar materiaal dat bestaat uit gerecycleerd glas. Er zijn diverse kwaliteiten glaswol. De beste soorten presteren volgende de HR++ norm. Dit materiaal werkt niet enkel als thermische isolatie, maar ook als akoestische isolatie. Polyurethaan schuim, oftewel PUR schuim, biedt de beste isolatie. Het schuim dekt namelijk alle kieren en naden in de spouw goed af doordat het razendsnel expandeert na inspuiting. PUR is een zeer isolerend product, maar niet het is helemaal niet duurzaam.
Heeft mijn huis een spouwmuur?
Het belangrijkste element om te bepalen of je huis een spouwmuur heeft is het bouwjaar van de woning.
Een huis gebouwd tussen 1920 en 1975 heeft naar alle waarschijnlijkheid een spouwmuur en de kans is groot dat deze nog niet is geïsoleerd.
Huizen van voor 1920 hebben over het algemeen geen spouwmuur.
Na 1975 werden veel woningen gebouwd met een reeds geïsoleerde spouwmuur.
Voor woningen gebouwd na 1987 is de kans nog groter dat er al spouwmuurisolatie aanwezig is.
Als je twijfelt kun je zelf de dikte van de muren opmeten. Je hebt zeker een spouw bij een muurdikte van 25 centimeter of groter. Dit kun je opmeten bij de deuropening. Meet je minder dan 25 centimeter? Dan heb je geen spouw of een hele dunne spouw. Wanneer je nog steeds twijfelt kan je een klein gaatje in de muur boren. Schiet de boor door? Dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur.
Spouwmuurisolatie premie
Bij het isoleren van de spouwmuur kun je op een interessante spouwmuurisolatie premie rekenen. Dit maakt het financieel nog aantrekkelijker om de spouwmuur te laten isoleren. Sinds januari 2021 is de ISDE of Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing beschikbaar. Deze subsidiepot bestaat uit 124 miljoen euro en is bedoeld voor het verduurzamen van woonhuizen.
Wel moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Je laat twee isolatiemaatregelen uitvoeren aan je huis.
- Je hebt de keuze uit: spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas
- Je ontvangt ook subsidie op aanvullende energiebesparende maatregelen. Denk aan isolerende kozijnen en deuren.
- Je moet de isolatie door een professional laten uitvoeren.
Spouwmuurisolatie nadelen
Er zijn een aantal spouwmuurisolatie nadelen. Zo kan het zijn dat er resten puin, cement of overige bouwmaterialen aanwezig zijn in de spouw. Men spreekt dan van spouwmuurvervuiling. Dit ontstaat tijdens het bouwproces en is niet ongewoon bij oudere woningen. Door de vervuiling kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig over de spouw verdeeld worden. Hierdoor kunnen na isolatie koudebruggen gaan ontstaan. Dit gaat niet alleen ten koste van de thermische isolatie, maar kan ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.
Een ander aandachtspunt voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie is de aanwezigheid van vleermuizen. Het kan zijn dat er vleermuizen in de spouw wonen. Deze overleven de isolerende maatregelen niet. Het is dus belangrijk om van tevoren goed te controleren of de spouw onbewoond is. Wanneer er vleermuizen in de spouw zitten vind je onder andere uitwerpselen rondom je woning. Ook kun je de vleermuizen vaak horen. Let op: vleermuizen zijn beschermde dieren! Je mag ze dus niet zomaar uitroeien.
Spouwmuurisolatie voordelen
Voor duurzaam wonen is de juiste muurisolatie onmisbaar. Het isoleren van de spouwmuur zorgt voor warmere binnenmuren en een beter beheersbaar binnenklimaat. Daarnaast vraagt de isolatie om een relatief lage investering, kan je subsidies voor isolatie aanvragen, heb je deze investering binnen 3 à 4 jaar terugverdiend en kan de muurisolatie binnen één dag geplaatst worden. Vanaf dit moment bespaar je jaarlijks zo’n 20 tot 30% op de stookkosten. Bovendien krijgt een woning met spouwmuurisolatie een hogere waardering op de huizenmarkt. Je huis wordt meer waard, doordat het energielabel verbetert. Na de isolatie is jouw huis zuiniger en dus aantrekkelijker.
Wil jij ook je huis verduurzamen met spouwmuurisolatie?
Vergelijk offertes! Zo vind je snel wat voor jou de meest voordelige optie is om je huis te verduurzamen.