Hybride warmtepomp: duurzaam verwarmen

Ongeveer 75% van het energieverbruik in een huis vindt plaats door verbruik van verwarming en warm tapwater. Een hybride warmtepomp biedt een reeks voordelen die geen enkel verwarmingssysteem kan bewerkstelligen: economische besparingen, energiebesparingen, efficiëntie en hoge prestaties. Een hybride warmtepomp is een uitstekende optie wanneer je duurzamer wil wonen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp wordt beschouwd als een van de meest efficiënte hybride verwarmingssystemen. Dit apparaat heeft een van de hoogste prestatie-indices op de markt (COP) vanwege zijn vermogen om warmte en koude te genereren, maar ook vanwege de mogelijkheid om zich aan te passen aan en te integreren met andere systemen – bijvoorbeeld zonnesystemen – om warm water te produceren. Op deze manier komt duurzaam wonen binnen handbereik.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Duurzaam wonen met hybride warmtepomp

warmtepompHybride systemen zijn een van de aanbevolen oplossingen voor het verduurzamen van onder andere airconditioning in huis. Deze systemen maken het mogelijk om verwarmingssystemen, die gebruikmaken van fossiele brandstoffen, te combineren met systemen voor hernieuwbare energie. Aan de bestaande installatie van een warmtegenerator kun je dus een hernieuwbaar systeem toevoegen dat energie bespaart, de kosten voor verwarming verlaagt en de productie van warm water voor huishoudelijk gebruik vermindert. Een voorbeeld is de combinatie van een condensatieketel op gas en een aerothermische warmtepomp.

Hybride warmtepomp met zonnepanelen

zonnepanelen hybride warmtepompDe hybride warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te werken. Dit is ongeveer 25% van de energie die het kan produceren. In veel gevallen betekent dit dat de stekker wordt uitgetrokken om het systeem van stroom te voorzien. Als zonnepanelen worden gebruikt om de energie op te wekken die de hybride waterpomp nodig heeft, verandert er veel waardoor het combineren van fotovoltaïsche en aerothermische energie een slimme optie wordt.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

100% hernieuwbaar

De energie die door de platen wordt geproduceerd is 100% hernieuwbaar. Aerothermische apparatuur hoeft niet langer voeding te krijgen van elektriciteit uit het conventionele net, maar wordt gevoed met volledig hernieuwbare elektriciteit. Door – op dezelfde manier – met zonnepanelen zelf de energie van de aerothermische apparatuur te produceren, bespaar je op de elektriciteitskosten. Het resultaat van de hybride warmtepomp met zonnepanelen is echter niet alleen besparing van elektriciteit, maar ook op de kosten van airconditioning en warm water.

Ideaal voor verafgelegen plaatsen

hybride warmtepomp zonnepanelenEen hybride warmtepomp met zonnepanelen is de ideale oplossing om water te leveren in afgelegen gebieden waar de energievoorziening van het netwerk slecht of niet beschikbaar is of om energie te besparen. In gebieden waar geen elektriciteitsnet is of de service slecht is, komt een hybride warmtepomp die op zonne-energie werkt dus goed van pas. Wanneer je woning van buitenaf goed geïsoleerd is, is een hybride warmtepomp met zonnepanelen het meest efficiënte systeem voor airconditioning in een woning.

Generator als back-up

Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid om een generator aan te sluiten als back-up, voor bewolkte dagen of wanneer het noodzakelijk is om ook in de avonduren te pompen. De permanentmagneetmotor zorgt voor een hoog rendement, wat zich vertaalt in minder zonnepanelen die nodig zijn om te draaien. Het apparaat is ontworpen voor eenvoudige installatie en bediening en vereist geen speciaal onderhoud.

Werking hybride warmtepomp

hybride warmtepompEen hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit met alle noodzakelijke elementen om luchtenergie te absorberen en een binnenunit met een hydraulische module met verschillende functies voor airconditioning en / of opwekking van wisselstroom.

De buitenunit van de warmtepomp is voorzien van een frequentie-modulerende hermetische compressor met DC-invertertechnologie, expansieventielen, vierwegkleppen om hun omkeerbare werking te configureren en een hoogwaardig lucht-naar-water lamellenwisselaar. Het werkt als een condensor of als een verdamper, afhankelijk van of je de kamer wil verwarmen of koelen. De unit bevat nog een warmtewisselaar, in dit geval volledig geïsoleerd en hermetisch, met een gesloten circuit met een koudemiddel, waarbij de verbinding met de binnenunit puur hydraulisch is.

De binnenunit van de hybride warmtepomp is aangesloten op de buitenunit en is verantwoordelijk voor de distributie van water, koude en warmte via een hydraulische binnenmodule. Een hybride binnenunit van warmtepomp maakt een intelligente integratie van de warmtepomp met een ketel mogelijk, dat wil zeggen integratie van airconditioning en sanitair warm water, met weerstand die alleen werkt met elektriciteit en waarmee het gebruik van het systeem automatisch kan worden beheerd in combinatie met externe SWW-tanks voor specifieke toepassingen of een wateraccumulator of torenunit met een ingebouwde accumulatietank.

⇒ Vraag nu gratis offertes aan !

Hybride warmtepomp prijs

👉 Doorgaans ligt de hybride warmtepomp prijs tussen de € 3.600 en € 4.600 voor een exemplaar met een vermogen van 5 kW.

Installatiekosten zijn dan inbegrepen, maar de aanschaf van een cv ketel niet. Tel je deze kosten erbij, dan kom je op een bedrag tussen € 4.700 en € 6.700. Duurzaam wonen wordt echter nóg voordeliger vanwege de subsidie die je kunt krijgen bij de aankoop van een hybride ketel.

Hybride warmtepomp: subsidies

Hoeveel subsidie je krijgt, hangt af van de soort warmtepomp die je koopt en het vermogen ervan.

👉 Over het algemeen bedraagt de subsidie ongeveer 40% van de aankoopprijs. Het subsidiebedrag wordt groter naarmate het vermogen van de hybride cv ketel oploopt.

Koop je een hybride ketel met een 5 kW vermogen, dan kan je subsidie tussen € 1.500 en 1.800 zijn. Koop je een volledige lucht/water-warmtepomp, dan krijg je € 1.100 of meer aan subsidie. Een bodem-warmtepomp komt in aanmerking voor een startbedrag van € 2.500 aan subsidie. Voor een hybride ketel met A+ label krijg je € 150 extra aan subsidie en voor een A++ label € 300 extra.

Hoeveel bespaar je met een hybride warmtepomp?

Koop je een hybride warmtepomp van € 2.400, dan is de terugverdientijd twaalf jaar, wanneer je btw, installatie en subsidie meerekent. Neem als voorbeeld een gemiddelde eengezinswoning. Bij een jaarlijks verbruik van 1.700 kuub gas bedragen de energiekosten met alleen een cv ketel ongeveer € 1.350 en is de CO2-uitstoot ruim 3.250 kilo. Bij gebruik van een hybride warmtepomp bedraagt de hoeveelheid CO2-uitstoot ongeveer 2.450 kilo en daalt het gasverbruik naar 900 kuub. Het verduurzamen van je woning levert je in dit geval dus een besparing van maar liefst € 200 per jaar op!

Wat zijn de voorwaarden voor waterpompsubsidie?

Subsidie kun je aanvragen bij de Rijksoverheid. Om subsidie te kunnen krijgen voor je hybride waterpomp moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

• de waterpomp moet in Nederland zijn geïnstalleerd.

• je hebt een betaalbewijs op jouw naam van de nieuwe, betaalde en reeds geïnstalleerd warmtepomp.

• de subsidieaanvraag dient binnen zes maanden na installatie te geschieden.

• de warmtepomp mag niet binnen een jaar na de datum van de subsidiebeslissing worden verwijderd.

• Voor een lucht-luchtwarmtepomp krijg je géén subsidie. Vanaf 1 januari 2020 wordt ook geen subsidie meer gegeven voor warmtepompen in nieuwbouwhuizen.

Hybride warmtepomp nadelen

Zoals bij elk type mechanisch apparaat, bestaat er natuurlijk altijd een risico dat er een probleem optreedt. Enkele nadelen zijn:

Hybriden kosten veel meer dan een conventioneel apparaat;

De hybride warmtepomp is in sommige gevallen groter en breder dan de bestaande ketel. Zorg er daarom voor dat het apparaat past.

Sommige modellen hebben zijleidingen om de mogelijkheid van schade aan de warmtepomp als gevolg van leidinglekkage te elimineren. Op die modellen zullen de waterleidingen opnieuw moeten worden geconfigureerd.

De luchtfilter moet regelmatig gereinigd worden om de operationele efficiëntie te behouden.

Hybride warmtepomp voordelen

Samenvattend levert een hybride warmtepomp de volgende voordelen op:

Een hybride warmtepomp biedt tegelijkertijd airconditioning en ACS in één systeem en met slechts één binnenunit.

Een hybride cv ketel biedt warmteterugwinning, waardoor water bestemd voor menselijke consumptie gratis kan worden verwarmd.

Een hybride ketel zorgt voor uitstekende prestaties, vooral in de zomermaanden, wanneer ze twee keer zo efficiënt zijn als traditionele lucht-watersystemen met een COP hoger dan 7.

Een hybride cv ketel bevat een automatische aanpassingsfunctie waarmee veranderingen in de kamertemperatuur en de buitenlucht kunnen worden gedetecteerd en de temperatuur van het verwarmingscircuit op de juiste manier kan worden aangepast.

Meer weten over hybride warmtepompen? Vergelijk offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?

2. Welke installatie heb je momenteel?

3. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.