Duurzaam wonen met zonne-energie

We kennen allemaal wel het gevoel: je wil iets goeds doen voor het milieu, je weet immers dat het steeds slechter gaat met het klimaat. Een stap in de goed richting is wanneer je je huis gaat verduurzamen.

Een hele goede manier om te beginnen met je huis te verduurzamen, is door zelf zonne-energie op te wekken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler. Beide gebruiken (zon)licht om hiermee elektriciteit en warmte op te wekken.

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie, de bewoording verklapt het al een beetje: energie krijgen door middel van de zon.. Er zijn verschillende manieren om zonne-energie te transformeren naar elektriciteit of warmte. De meest bekende manier om zonne-energie op te wekken is met zonnepanelen. Deze worden vaak op het dak van je huis geplaatst. Dit betekent natuurlijk niet dat ze alléén op daken van huizen kunnen worden geplaatst, zo kunnen zonnepanelen ook op daken van bijvoorbeeld scholen of bedrijven worden geplaatst. Door middel van zonnepanelen ontstaat er groene energie, omdat (zon)licht de bron is van deze energie. (Zon)licht is immers gratis en gaat nooit op! Het is een duurzame manier om je woning of bedrijf van energie te voorzien. 

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Zelf zonne-energie opwekken

Je kan tegenwoordig zelf zonne-energie opwekken. Hierbij draag je niet alleen je steentje bij aan het creëren van een beter milieu, ook kan je hiermee veel geld besparen op je energierekening! Er zijn verschillende manieren op zelf zonne-energie op te wekken. Zoals hierboven al is genoemd, is een populaire vorm van het zelf opwekken van zonne-energie, het nemen van zonnepanelen. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden om zonne-energie op te wekken, denk bijvoorbeeld aan het nemen van een zonneboiler.

Zonnepanelen

zonnepanelen

Zonnepanelen zijn gemaakt van silicium. Wanneer er zonlicht op het zonnepaneel valt, ontstaan er elektronen op het zonnepaneel. Er ontstaan steeds meer elektronen, waardoor er uiteindelijk een elektrische stroom van elektronen door het zonnepaneel loopt. De stroom die ontstaat vanuit het zonnepaneel wordt gelijkstroom genoemd. De stroom die wij nodig hebben, om bijvoorbeeld elektrische apparaten op te laden, wordt wisselstroom genoemd. Dit is dus niet hetzelfde als gelijkstroom. Daarom zijn zonnepanelen altijd verbonden met een omvormer, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor huishoudens.

Hierbij is het goed om te weten dat het voor zonnepanelen niet essentieel is dat de zon schijnt. Daglicht is al voldoende! Dit betekent dus dat, indien jij zonnepanelen neemt, deze zonnepanelen elke dag werkzaam zijn, ook in de winter wanneer de zon niet schijnt.

De meeste huishoudens in Nederland hebben zonnepanelen die zijn gekoppeld aan het net. Dit wordt ook wel een netgekoppelde PV installatie genoemd (PV panelen zijn hetzelfde als zonnepanelen, alleen de benaming is anders). Deze netgekoppelde installatie houdt in dat wanneer de zonnepanelen te weinig energie opwekken, er automatisch wordt overgeschakeld naar stroom van het net. Dit betekent dat jij je in de winter geen zorgen hoeft te maken dat je met te weinig stroom zit. Aan de andere kant, wanneer in de zomer de zon volop schijnt, hebben de zonnepanelen waarschijnlijk meer energie opgewekt dan dat jouw huishouden nodig heeft. Dan wordt de energie die ‘over’ is automatisch teruggeleverd aan het net. Dit wordt weer verrekend met de extra stroom die jij nodig hebt van het net, in tijden waarin de zonnepanelen te weinig stroom leveren. Deze vorm van saldering zorgt ervoor dat jij flink kan besparen op je energierekening! Je gebruikt namelijk altijd eerst de zonne-energie, voordat je overgaat op stroom van het net.

⇒ Vraag GRATIS offertes !

Zonneboiler

Verwarmen met zonne-energie Een andere manier om zelf zonne-energie op te wekken is door het nemen van een zonneboiler. Een zonneboiler creëert warm water door middel van zonne-energie. Hierdoor heb je dus bij het nemen van een zonneboiler geen aardgas meer nodig, en dat is een stuk duurzamer.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een wisselaar en een vat. De zonnecollector zorgt ervoor dat zon-energie wordt omgezet in warmte. Via de wisselaar wordt deze warmte afgegeven aan het water, waardoor je warm water krijgt. Het vat is er om het warme water in te bewaren. Dit water kan jij later gebruiken wanneer je warm water nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je wilt douchen, maar ook om bijvoorbeeld de afwas te doen. Let er wel op dat dit water niet eeuwig warm blijft, zo moet het op den duur weer verwarmd worden.

Ook is het raadzaam om naast de boiler een reservesysteem te hebben. Het kan altijd voorkomen dat de zonneboiler te weinig warm water levert.

Zonne-energie voordelen

zonne-energie

Er zijn een hoop voordelen aan zonne-energie. Het grootste voordeel is natuurlijk dat jij door middel van zonne-energie, je huis aan het verduurzamen bent. Zonne-energie is groene energie: zonlicht is een natuurlijke bron én er komt geen CO2 vrij wanneer deze energie wordt opgewerkt. Bovendien gaat zonlicht nooit op. Ook kan je flink besparen op je energierekening wanneer jij zonne-energie gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen neemt, zal je uiteindelijk minder stroom van het net nodig hebben. Bovendien geldt er in Nederland het salderingssysteem, waardoor dus stroom van het net wordt verrekend met stroom afkomstig van de zonnepanelen.

Een ander voordeel van het nemen van zonnepanelen is dat de waarde van je woning stijgt. Wanneer je zonnepanelen hebt, krijg je een hoger energielabel. Hierdoor stijgt de waarde van je woning.

Het grootste voordeel van de zonneboiler, is dat de zonneboiler geen gebruik maakt van aardgas. Een cv-ketel maakt bijvoorbeeld wél gebruik van aardgas. Aardgas is behoorlijk schaars en gaat ooit een keer op. Het is dus belangrijk om andere mogelijkheden te zoeken waarmee we ook warm water kunnen krijgen. Een zonneboiler is zo’n andere mogelijkheid.

Zonne-energie nadelen

Echter zijn er ook zonne-energie nadelen. Het grootste nadeel van zonne-energie is dat jij in het begin een grote investering moet doen. Zo moet jij in het begin of zonnepanelen, of een zonneboiler aanschaffen. Uiteraard kan je in de loop der tijd dit geld wel terugverdienen, doordat je bespaart op je energierekening, toch moet je in het begin een hoge investering doen.

Een ander nadeel is dat je zonnepanelen of bijvoorbeeld een zonneboiler regelmatig moet onderhouden. Je hoeft natuurlijk niet elke dag deze apparaten schoon te maken, toch is het wel raadzaam om minimaal één keer per jaar je apparaten te controleren en te onderhouden. Dit kan je ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

⇒ Vraag offertes aan bij specialisten

Kan ik zonne-energie opslaan thuis?

zonne-energie opslaan thuis

Je kan ook zonne-energie opslaan voor later! Dit kan je doen door middel van een thuisaccu. In tegenstelling tot het salderingssyteem, wordt de zonne-energie die ‘over’ is, niet teruggeleverd aan het net, maar wordt deze energie opgeslagen in de thuisaccu. Zo kan jij op dagen waarbij de zonnepanelen te weinig licht krijgen en dus te weinig stroom creëren, het stroom uit de accu halen (en dus niet overschakelen naar stroom van het net, mits de accu voldoende stroom geeft). Dit betekent dat je wellicht helemaal afhankelijk kan worden van stroom van het net en alleen nog maar duurzame en groene energie gebruikt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf je project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.