Vloerisolatie: methodes en kosten
Om je woning te verduurzamen is een goede vloerisolatie zeer belangrijk. Zo kan een goede isolatie je woning een stuk aangenamer maken. Kom meer te weten welke methodes er zoal zijn voor vloerisolatie, de kosten van vloerisolatie en wat de voor- en nadelen zijn.
Table of Contents
Wat kost vloerisolatie?
Een vloerisolatie is een uitstekende keuze voor duurzaam wonen. Zo kan het ervoor zorgen dat er minder warmte vanuit je woning naar buitengaat. Hierdoor hoef je minder hard te stoken in de winter en bespaar je aan energiekosten. De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van het type isolatiemateriaal, de dikte en van het aantal oppervlakte.
Daarnaast worden de kosten voor vloerisolatie beïnvloed door een eventuele subsidie voor isolatie en kun je op lange termijn kosten besparen op je energierekening, waardoor je de investering terug kunt verdienen.
👉Over het algemeen ben je ongeveer rond de 1.500,- tot 2.000,- euro kwijt voor een woning van rond de 50 tot 70 m².
Subsidies isolatie
De overheid wil duurzame woningen stimuleren in het kader van de huidige klimaatcrisis en stelt daarom diverse subsidies beschikbaar. Wanneer je je woning verduurzaamt, door middel van vloerisolatie, kun je hier in de meeste gevallen een vergoeding van 5 euro per m² voor ontvangen. Hiermee kun je dus flink op je vloerisolatie kosten besparen.
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie worden enkele voorwaarden gesteld. Zo moet je de vloerisolatie bijvoorbeeld combineren met het isoleren van een ander onderdeel van je woning en moet je de isolatie door een professional laten plaatsen.
Hoe vloer isoleren?
Het zorgvuldig isoleren van je vloer is een ingrijpende en specialistische klus. Zo komt het secuur hoe dik het isolatiemateriaal is en hoe veel ruimte er over blijft voor een goede luchtstroming. Een specialist kan je hierin zorgvuldig adviseren en kan het geschikte materiaal voor jouw situatie kiezen. Vloerisolatie is mogelijk bij diverse vloeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het isoleren van een houten vloer, een beton vloer of voor het aanbrengen van vloerisolatie onder laminaat. Vloerisolatie onder laminaat is een veel gekozen methode en vergt vaak het minste inspanning.
Wanneer je zelf een vloerisolatie wilt plaatsen is het belangrijk dat je het juiste materiaal kiest voor jouw vloer en situatie. Daarnaast is het belangrijk dat je het materiaal op de juiste lengte snijdt en je zorgt dat het isolatiemateriaal niet bedrukt wordt. Hierdoor kan het zijn isolatiewaarde verliezen. Het isolatiemateriaal wordt in de meeste gevallen aangebracht in de kruipruimte. Vloerisolatie van de kruipruimte dient van voldoende hoogte te zijn zodat het isolatiemateriaal niet knel komt te zitten. Een vloerisolatie kan ook altijd gecombineerd worden met een vloerverwarming. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de vloerverwarming boven het isolatiemateriaal te plaatsen waardoor de warmte optimaal gewaarborgd wordt.
Houten vloer isoleren
Een houten vloer geeft vaak een warme en sfeervolle uitstraling. Echter is het wel belangrijk om een houten vloer te isoleren. Zonder de juiste isolatie gaat er namelijk flink wat warmte verloren en kun je last hebben van opstijgend vocht vanuit de grond. Vaak wordt er gekozen om een houten vloer isoleren van bovenaf. Houten vloer isoleren van bovenaf is een minder ingrijpende klus dan het volledig verwijderen van de vloer en het plaatsen van isolatiemateriaal in de kruipruimte. Wanneer je een houten vloer wilt isoleren kun je het beste kiezen voor een minerale wol, zoals bijvoorbeeld steenwol of glaswol.
Glaswol en steenwol is eenvoudig aan te brengen onder een houten vloer en biedt een uitstekende isolatiewaarde. Het zijn duurzame materialen en bevatten geen chemische bestanddelen. Het materiaal gaat lang mee en zorgt voor een langdurige en kwalitatieve isolatie. Het materiaal dient zeer zorgvuldig worden aangebracht. Contact met het materiaal kan namelijk flinke jeuk en irritaties aan de huid opleveren.
Betonvloer isoleren
Een betonvloer is vaak koud en niet goed isolerend. Je kunt je vloerisolatie kruipruimte van de betonvloer daarom het beste isoleren met isolatiemateriaal van hoge isolatiewaarde. Vaak wordt een betonvloer geïsoleerd met XPS bouwplaten. Dit zijn platen met een hoge drukvastheid en zijn daarmee uitermate geschikt ter isolatie van een betonvloer.
XPS platen bieden een goede isolatiewaarde en nemen daarnaast geen water op. Hierdoor blijven de platen optimaal presteren en bieden ze een langdurige isolatie. Je kunt het beste dunne isolatieplaten kiezen die niet onder het beton knel komen te zitten. Dunne isolatieplaten sluiten de lucht zorgvuldig af en zorgen voor een uitstekende isolatie van het beton.
Soorten vloerisolatie
Er zijn tal van geschikte vloerisolatie materialen en methodes. Welke de beste vloerisolatie methode is hangt af van jouw situatie en persoonlijke voorkeuren. Vaak wordt er bijvoorbeeld gekozen voor vloerisolatieplaten, voor PUR vloerisolatie en voor isolerende chape.
Vloerisolatieplaten
Isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van een vloer. Zo zijn ze eenvoudig als tegels te leggen en kunnen ze secuur worden aangebracht. De isolatieplaten zijn in diverse materialen te verkrijgen, zoals in EPS of XPS (piepschuim). De platen bieden een uitstekende isolatiewaarden en gaan langdurig mee.
PUR vloerisolatie
PUR isolatieplaten is een veel gekozen methode voor vloerisolatie. Bij deze vorm van isolatie wordt er een grote lading schuim aangebracht op de vloer dat vervolgens hard wordt en voor een luchtdichte afsluiting zorgt.
PUR isolatieplaten bieden een uitstekende isolatiewaarde. Het nadeel van deze vorm van isoleren is echter dat het vaak lastig is om aan te brengen en de hulp van een professional vereist.
Isolerende chape
Wanneer je kiest voor een isolerende chape, wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks toegevoegd aan de chape. Hierdoor hoef je dus geen aparte laag meer aan te brengen. Een isolerende chape biedt een strakke afwerking dat je vaak naadloos kunt aanbrengen rondom buizen. Er zijn diverse materialen beschikbaar voor een isolerende chape, zoals bijvoorbeeld schuimbeton, isobet of argex.
Voordelen vloerisolatie
Het isoleren van je vloer heeft diverse voor- en nadelen.
- Besparen op je energierekening
- Bijdragen aan duurzaam wonen
- Je huis wordt minder vochtig waardoor je vochtgerelateerde problemen, zoals schimmelvorming of tocht, voorkomen
- Geluidsdemping. Dit is met name ideaal voor een vloer waar veel op gelopen wordt en waar buren, of andere huisgenoten eventueel last van kunnen hebben
Nadelen vloerisolatie
Het nadeel van een vloerisolatie is vaak dat je de vloer volledig moet verwijderen. Het aanbrengen van vloer isolatie is een ingrijpende klus dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Wanneer je het isolatiemateriaal niet goed plaatst, en je bijvoorbeeld het isolatiemateriaal samenperst, heeft het weinig tot geen isolerend effect en is alle moeite voor niets geweest. Ook kan een verkeerde vloerisolatie zorgen voor koudebruggen. Dit zijn luchtstromen die kunnen ontstaan wanneer het isolatiemateriaal niet zorgvuldig verdeeld is. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan en vochtige plekken. Een zorgvuldige installatie is daarom van essentieel belang.
Wil je je vloer isoleren maar weet je niet goed welke materiaalsoort het de beste vloerisolatie is en welke het meest geschikt is voor jou situatie? Laat je dan eerst vakkundig adviseren en vraag om hulp.