Verwarmen met infrarood panelen: is dat wel duurzaam?

De CV ketel staat uit en je verbruikt geen gas. Maar door je infrarood panelen hoef je het niet koud te hebben. De strategisch geplaatste panelen verwarmen bepaalde plekken in het huis – de zithoek of je werkplek bijvoorbeeld – en zijn discreet gemonteerd. Ideaal, want tegen 2050 moet Nederland volgens de overheid van het gas af zijn. Er moet dus gezocht worden naar alternatieven, en infrarood verwarming kan daarbij helpen. Maar is het wel zo duurzaam? En, kun je je huis alleen met infrarood panelen warm houden? In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Wat kosten infrarood panelen?

👉 De kosten voor infrarood panelen verschillen en beginnen vanaf ongeveer €500,-. Je hebt dan een paneel van rond de 900 Watt.

De prijs kan daarna erg snel oplopen, voor een hogere wattage, een grotere oppervlakte en een meer esthetisch uiterlijk. Doorgaans heb je 26 Watt nodig om 1 kubieke meter (m³) efficiënt te verwarmen, als bijverwarming. Je moet dus eerst het totaal te verwarmen volume van de ruimte weten en deze vermenigvuldigen met 26. We geven twee voorbeelden:

  • Je hebt een woonkamer maar wilt alleen de zithoek verwarmen. Deze is 3 bij 3 bij 3. De volume is dan (Lengte x Breedte x Hoogte) 3x3x3 = 27 m³. Vermenigvuldigd met 26 is dit een totaal benodigde wattage van 702 Watt. Met 1 paneel van 900 Watt á €600,- is het warm genoeg.
  • Je wilt de hele woonkamer van 6 bij 4 bij 3 verwarmen. De volume is nu 72 m³, maal 26 is dat een benodigde wattage van 1872 Watt. Hier komt bij kijken dat de verwarmingspanelen 3 meter bereik hebben. Je bent nu dus minimaal 2 panelen van 900 of 1000 Watt nodig die van twee kanten de ruimte verwarmen, totale kosten van ongeveer €1200,- tot €1500,-.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Hoe werken infrarood panelen?

Met infrarood verwarming worden panelen op strategische plekken in het huis gemonteerd. Deze panelen stralen onzichtbaar infrarood licht uit. Deze straling verwarmt objecten en personen die ermee in aanraking komen. Deze straling is niet schadelijk voor je gezondheid. Het gaan om zogenaamde langgolvige C-straling, deze bevat geen Uv-licht en kan niet door je huid heen dringen. De straling die van de panelen komt voelt aan als prettig zonlicht, maar dan zonder die schadelijke Uv-straling. Infrarood verwarming is zelfs veiliger voor je gezondheid dan traditionele elektrische kachels of terrasverwarmers. Een infrarood paneel is er in twee vormen:

  • Infrarood verwarmingspaneel: deze vlakke, dunne panelen kunnen op een discrete manier gemonteerd worden. Ze zien eruit als een flatscreen televisie en kunnen vaak worden geleverd in de kleur van je muur. Ze vallen dan nauwelijks op, en zien er vaak zelf stijlvol en modern uit bij het interieur. Anders dan met infrarood kachels geven ze geen licht af, je ziet dus niet eens dat ze aan staan.
  • Infrarood spiegel: als je infrarood verwarming in de badkamer wilt, zijn er zogenaamde Fusion Glass panelen beschikbaar. Deze zijn spiegelend, net als een normale dikke spiegel. Perfect voor de discrete installatie in de badkamer.

Hoe duurzaam is verwarmen met infrarood panelen?

Infrarood verwarming verwarmt alleen de objecten die er direct voor staan. Om warm te blijven moeten de verwarmingspanelen dus constant aan staan. Zodra je de panelen uitzet wordt het snel koud. Je kunt de doorlopende kosten dus berekenen door het verbruik in kilowattuur (kwh) te berekenen. Dit doe je als volgt:

Wattage Paneel / 1000 = piek verbruik per uur (kwh).

Per kwh betaal je ongeveer €0,20. Dus voor een paneel van 900 Watt betaal je (900/1000) x 0,20 = €0,18 per piekuur. Met gemiddeld 4 uur per dag in gebruik (je gebruikt ze in de zomer nagenoeg niet), verwarmt dit een ruimte van ongeveer 30 tot 35 kubieke meter voor €262,80 per jaar.

Ter vergelijking, om een ruimte van gelijke grootte te verwarmen op gas verstook je ongeveer 450 m³ gas op jaarbasis. De kosten per m³ gas zijn ongeveer 79,4 cent. De kosten om diezelfde ruimte te verwarmen kost ongeveer €357,30 per jaar.

Als die te verwarmen ruimte van 30 m³ zich in een grotere ruimte bevindt, bijvoorbeeld een woonkamer van 70 m³ dan kost de verwarming met gas €714,60. De verwarming met het infrarood paneel kost nog steeds maar €262,80. De radiator moet de hele kamer opwarmen, het infrarood paneel kan heel precies één plek opwarmen.

Infrarood panelen met zonnepanelen

Omdat infrarood panelen een hoge wattage nodig zijn is het aan te raden om ze te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Waarlijk duurzaam wonen betekent dat de warmte die je verbruikt ook zoveel mogelijk zelf opwekt. Gas kun je zelf niet winnen, maar elektriciteit wel. In combinatie met zonnepanelen zijn infrarood panelen vele malen duurzamer dan gas.

iStock_000049020018_Small.jpg

Infrarood als hoofdverwarming of als bijverwarming?

Infrarood verwarming werkt ideaal als bijverwarming. Strategische plekken worden dan verwarmd. De rest van het huis kan dan koeler blijven waardoor je energie bespaard. Ook kan de infrarood verwarming zorgen voor een stabiele minimum temperatuur via de thermostaat. De CV houdt het huis dan op een lagere minimum temperatuur, terwijl de infrarood panelen bepaalde plekken warmer maken. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld moet thuiswerken. Zo houd je je bureau overdag op een aangename temperatuur, en kan de rest van het huis wat koeler blijven. Ook kan je een infraroodpaneel in de badkamer plaatsen zodat je ‘s ochtends vroeg onmiddellijk een lekker warme douche kan nemen zonder dat je bevriest als je eruit komt. Infraroodpanelen kan je ook krijgen met verlichting in, voor op het plafond bijvoorbeeld. Verder kan je natuurlijk ook kiezen voor een infrarood spiegel.

Om infrarood verwarming als hoofdverwarming te gebruiken is het verstandiger om te kiezen voor infrarood vloerverwarming. Dit is uiteindelijk goedkoper in aanschaf dan wanneer je het hele huis met infrarood verwarmt, en het is efficiënter in energieverbruik.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Waar plaats je je infrarood verwarming?

Waar je je infrarood verwarming plaatst, is afhankelijk van het feit of je het gebruikt als hoofdverwarming of als bijverwarming. Als hoofdverwarming is infrarood vloerverwarming de best keus. De vloerverwarming warmt de hele kamer gelijkmatig op, en je hebt veel minder last van blinde vlekken. Als bijverwarming plaats je de panelen op die plekken waar je de warmte het meest nodig hebt. Denk daarbij aan het volgende:

  • Heel gericht op specifieke plekken, zoals de zithoek of eettafel. Het paneel wordt zo geplaatst dat deze plek wordt verwarmd, met zo weinig mogelijk objecten daartussen die de infraroodstraling tegen zouden kunnen houden.
  • Meerdere panelen worden langs de muren van een kamer, of aan twee kanten van een kamer, geplaatst, om de hele kamer te verwarmen. Dat gebeurt samen met de CV die een minimum temperatuur in de kamer behoudt.

Voor- en nadelen infrarood panelen

Of je nou infrarood verwarming in de badkamer wilt, de zithoek of door het hele huis: er zijn veel mogelijkheden. Maar infrarood verwarming werkt heel anders dan de traditionele radiator en CV ketel. Infrarood verwarming heeft in vergelijking met gasverwarming aantal voordelen, maar dus ook zo zijn nadelen. We zetten beiden op een rij.

De voordelen van infrarood panelen

Direct warm: infrarood panelen geven direct warmte af. Ze hoeven niet eerst op te warmen.

Efficiënt: de warmte wordt opgewekt op de objecten en personen zelf, niet de lucht eromheen. Er gaat dus ook geen warmte verloren door circulatie of tocht.

Stabiele luchtvochtigheid: de lucht zelf wordt niet opgewarmd, dus verdampt er ook geen vocht. De luchtvochtigheid blijft hetzelfde, wat schimmelvorming tegengaat en tevens beter is voor je keel en ogen.

Duurzame energie: je verbruikt geen gas en met groene energie of je eigen zonnepanelen verwarm je je huis CO2 neutraal.

Nadelen van infrarood verwarming

Aanschafsprijs: Infrarood panelen kost ongeveer net zo duur als 2 radiatoren. Dit heb je bij normaal gebruik na ongeveer 1 jaar terugverdient als het paneel de gehele verwarming op zich neemt.

Beperkt bereik: Alleen dat wat geraakt wordt door de straling wordt verwarmt. Als het verwarmingspaneel er niet op gericht staat, blijft het koud. Dit geldt ook voor armen en benen onder de tafel, achter kussens, enzovoorts. Op een paar meter afstand begint het infraroodlicht ook al zijn werking te verliezen.

Hoog verbruik: de panelen moeten continu aan staan om je warm te houden. Als hoofdverwarming is het daarom beter om te kiezen voor infrarood vloerverwarming of infrarood stralers.

Korte Golf Stralers: kijk uit met korte golf stralers, zoals infrarood kachels en lampen. Deze straling is zichtbaar en schadelijk voor je huid op langer termijn. Ze zijn ongeschikt voor regelmatig gebruik.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waar wil je graag de infraroodpanelen plaatsen?
2*. Gaat het om een nieuwbouw- of renovatieproject?
3*. Wanneer wil je de werken laten uitvoeren?
4. Beschrijf je project
5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.