Opbrengst zonnepanelen: bereken je opbrengst

Met zonnepanelen kun je je woning verduurzamen. Je denkt misschien: “Maar het regent in Nederland toch veel te vaak?” Maar ook bij bewolking blijft een zonnepaneel energie opwekken. Zonnepanelen zijn een ideale aanvulling op de trend van duurzaam wonen van tegenwoordig. Ze wekken constant energie op waardoor je energierekening daalt. Alles wat je teveel opwekt wordt teruggeleverd aan je energieleverancier. Je zult waarschijnlijk geen winst maken met de teruglevering van energie, maar de besparing op je energierekening staat ongeveer gelijk aan een rente van 4% op je spaarrekening. Hoeveel de panelen opbrengen kun je uitrekenen. We leggen uit hoe je dit doet, wat ze gemiddeld opbrengen, en hoe je het rendement op je zonnepanelen optimaliseert.

Opbrengst zonnepanelen berekenen

opbrengst zonnepanelenHet vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpeak (Wp), ook wel het nominaal vermogen genoemd. Dit is het vermogen in Watt onder ideale omstandigheden; wat in de praktijk in Nederland nooit het geval zal zijn. Om de opbrengst van zonnepanelen in Kilowattuur (Kwh) te berekenen moet je het aantal Wp delen door duizend en dan een Correctiefactor toepassen. Dit laatste getal houdt rekening met de omstandigheden waar de zonnepanelen geplaatst worden. Deze Correctiefactor komt voort uit tests in de praktijk. Deel de Wp door 1000 en vermenigvuldig dit met de Correctiefactor en je komt veel dichter in de buurt van de daadwerkelijke opbrengst.

We nemen een voorbeeld:

  • Je plaatst een zonnepaneel van 250 Wp op een dak naar het zuiden. Voor een dak naar het zuiden geldt een Correctiefactor van 0,9.
  • Je verwachte opbrengst in Kwh is dus 250/1000 = 0,25 voor correctie, dan 0,25 x 0,9 = 0,225 Kwh.

Leveranciers geven naast het nominaal vermogen in Wp vaak ook de verwachte opbrengst in Kwh op voor hun zonnepanelen. Zo weet je direct hoeveel ze je woning verduurzamen.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen

Een zonnepaneel van 1m bij 1,65m, het standaard formaat, wekt op jaarbasis naar verwachting ongeveer 225 Kwh op. Let er wel op, verwachte opbrengst betekent niet dat je ten alle tijde precies deze hoeveelheid energie opbrengt. Het draait altijd om gemiddelden die op jaarbasis dichter bij de verwachte opbrengst komen. Je kunt dit getal het beste zien ten opzichte van je jaarlijkse energie verbruik:

👉Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3.500 Kwh per jaar aan energie. Dit kost ongeveer (3500 x 0,23 per Kwh) €805,- per jaar.

Om hier volledig in te voorzien ben je dus een veld van 16 zonnepanelen nodig om volledig duurzaam te wonen. Deze kosten ongeveer €5.700,- in totaal na BTW teruggave.

👉De terugverdientijd van dit zonnepanelenveld is dus ongeveer 7 jaar.

Daarna begin je te verdienen aan je zonnepanelen. Let wel, voor alle overproductie die je teruglevert aan de energieleverancier ontvang je minder dan de prijs die je betaalt voor ontvangst van energie. Voor duurzaam wonen is het daarom rendabeler om tussen de 75% en 90% van je energieverbruik op te wekken met zonnepanelen, en het restant van je energieleverancier te ontvangen.

⇒ Vraag vrijblijvende offertes aan !

Opbrengst zonnepanelen per maand

Voor de gemiddelde opbrengst per maand kun je de verwachte opbrengst per jaar delen door twaalf. Maar de Correctiefactor neemt zowel zonnige als bewolkte maanden mee in de berekening. In de zomermaanden zal je opbrengst hoger uitvallen dan in de herfst en winter. Tijdens de zomer zal je dan ook relatief veel energie aan je energieleverancier terugleveren. De teruggeleverde energie wordt eerst in mindering gebracht op de al geleverde energie. Dit heet “salderen” en wordt pas duidelijk bij de teruggave volgend jaar.

Rendement zonnepanelen optimaliseren

rendement zonnepanelenOm duurzaam te wonen wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen. Hoe efficiënt de zonnepanelen zijn is sterk afhankelijk van hun locatie. Je zult naar alle waarschijnlijkheid niet ergens naar toe verhuizen alleen maar omdat de zonnepanelen daar efficiënter zijn. Toch zijn er een aantal plaatselijke factoren die van belang zijn voor het rendement van je zonnepanelen en waar je nog invloed op hebt.

Dakligging

Zonnepanelen werken het best op een dak richting het zuiden. De Correctiefactor ligt dan tussen de 0,9 en 0,95. Daarna zijn liggingen richting het Oosten en Westen het beste. Sinds de sterke prijsdalingen voor zonnepanelen zie je steeds meer een combinatie van Oost en West, met of zonder naar het Zuiden liggende zonnepanelen.

Hoek van het dak

Naast de ligging is de hoek van het dak van belang. Een hoek tussen de 15 en 45 graden werkt het beste. Als je een puntdak hebt, heb je hier haast geen invloed op, maar met een plat dak kunnen de panelen op een perfecte hoek worden geplaatst om zoveel mogelijk zon op te vangen. Welke hoek precies goed is ligt weer aan de ligging van het dak:

  • Noord: tussen 15 en 30 graden. Optimaal is 15 graden.
  • Oost en West: tussen 15 en 45 graden. Optimaal is 15 graden.
  • Zuid: tussen 30 en 45 graden is optimaal.

Schaduw

De opbrengst van zonnepanelen kan fors beperkt worden door schaduwval. Bekijk of de plek waar je de zonnepanelen geplaatst wilt hebben niet op enig moment van de dag in de schaduw komt te staan. Andere huizen, maar ook bomen en andere objecten op het dak zoals schoorstenen kunnen een schaduw werpen op de zonnepanelen. Het is belangrijk dat je hier op let voor alle zonnepanelen in het veld. De panelen worden aan elkaar gekoppeld in een “string”.

👉Schaduw op één van de panelen heeft een negatief effect op alle panelen.

Opbrengstverlies zonnepanelen

Zonnepanelen nemen qua opbrengst langzaam af naarmate ze ouder worden. Dit is gemiddeld genomen ongeveer 0,6% per jaar. Na 25 jaar ligt de opbrengst op ongeveer 85% van toen ze nog nieuw waren. Natuurlijk heb je tegen die tijd de aanschafwaarde van deze panelen al lang terugverdiend. Maar er zijn dan al weer veel efficiëntere zonnepanelen beschikbaar. Tezamen met een gemiddelde prijsstijging voor geleverde energie van 2,5% per jaar is het na 25 jaar rendabeler om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. Voor duurzaam wonen is 25 jaar de maximale afschrijvingstijd voor zonnepanelen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Waarvoor wil je zonnepanelen plaatsen?
2. Wat is je gemiddeld verbruik?
3. Beschrijf je project
4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.