Gevelisolatie: kosten en tips

De buitenkant van je muren is de beste plek om isolatie aan te brengen. Je bespaart hierdoor sterk op stookkosten, maakt je muur (opnieuw) waterwerend, verbetert het leefklimaat in huis én je draagt bij aan een duurzamere toekomst. Lees hier alles over de materialen, uitvoering en kosten van gevelisolatie. Door je gevel te isoleren verduurzaam je snel je huis en verlaag je je ecologische voetafdruk.

Waarom gevelisolatie kiezen?

“Gevelisolatie” of buitenmuurisolatie is de term voor het isoleren van een woning of pand langs de buitenkant. Het verschilt daarmee van spouwmuurisolatie (met isolerende materialen in de spouw) en binnenmuurisolatie (isolatie aan de binnenkant van de woning).

De buitengevel isoleren langs buiten biedt een hogere isolatiewaarde dan de twee andere vormen van woningisolatie, en is meestal ook makkelijker uit te voeren. Hierbij betrek je de buitenmuur namelijk in de isolerende schil rond je woning. En daardoor bespaar je de warmte die anders via de muren zou verdwijnen. De hitte uit je kachel of radiatoren trekt wel in je buitenmuren, maar kan vervolgens niet naar de buitenlucht ontsnappen, en keert terug naar je binnenruimte. Het netto resultaat is dat je stookkosten aanzienlijk dalen, waardoor je de investering van de buitenmuur isoleren meestal binnen zo’n 8 tot 12 jaar terugverdiend hebt.

Nog een goede reden om te kiezen om te kiezen voor gevelisolatie, is als de gevel beschadigd of erg vervallen is. Na het isoleren wordt het materiaal waterdicht afgedekt met een decoratieve beschermlaag, waardoor je gevel in één klap waterdicht én veel mooier wordt. Zeker een mooie gevelisolatie met steenstrips of hout verbetert het uiterlijk van de buitenmuur (en de woningwaarde!) sterk.

Wat kost een gevel isoleren?

De kosten van de buitenmuur isoleren hangen van een paar zaken af. De oppervlakte die bedekt moet worden, het materiaal waarmee dat gebeurt, de soort afwerking en de expertise van de uitvoerder zijn de belangrijkste.

👉 We kunnen stellen dat de gevelisolatie prijs per m² zo’n € 100 tot € 150 bedraagt. Dat is inclusief arbeidsloon, materiaalkosten, afdekking en belasting.

Je kunt de gevelisolatie prijs per m² drukken door de ISDE-premie voor isolatie aan te vragen, en door offertes van verschillende vakmannen te vragen.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Soorten gevelisolatie

Er zijn drie populaire materialen die voor gevelisolatie buitenzijde worden gebruikt.

EPS isolatie

Polystyreen (EPS, piepschuim) is een veel gekozen isolatiemateriaal. Het heeft niet de allerhoogste isolatiewaarde, maar is gemakkelijk te gebruiken, lichtgewicht, goedkoop, rot niet en biedt ook een goede geluidswerende werking. Doordat het makkelijk toe te passen en op maat te snijden is, is dit een favoriete keuze van mensen die hun gevelisolatie zelf plaatsen.

Minerale wol isolatie

Minerale wol (steenwol, glaswol) is wat duurder, maar heeft ook een hogere isolerende waarde. Het materiaal is verkrijgbaar als flexibele rollen of als stevige platen.

PUR of PIR

PUR of PIR, beschikbaar als schuim of als platen, is erg makkelijk te vormen of aan te brengen en heeft de hoogste isolatiewaarde van alle materialen die voor een gevelisolatie buitenzijde ingezet worden. De prijs is nog wat hoger dan die van minerale wol.

Laat je je liefst adviseren door een specialist? Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen en advies.

⇒ Vraag gratis offertes aan !

Gevelisolatie technieken

GevelisolatieNiet alleen de materiaalkeuze, maar ook de dikte van de isolatie bepaalt het uiteindelijke effect. Een laag van 7 centimeter isolatiemateriaal is standaard, maar een laag van 10 centimeter heeft een betere isolatiewaarde.

Er zijn verschillende manieren om het materiaal aan de gevel te bevestigen. Een veel gekozen oplossing is het aanbrengen van een houten raamwerk aan de gevel met schroeven. Niet alleen is het makkelijk om daar isolatie buitenmuur aan of tussen te bevestigen, het dient ook meteen als ondersteunende constructie voor de afdeklaag. Plaatmateriaal kan vaak op de gevel geschroefd, gekit of gelijmd worden. Sommige platen hebben speciale strips met gaten waardoor ze eenvoudig vastgetimmerd kunnen worden. PUR-schuim wordt uiteraard gespoten, en kleeft aan bijna elk materiaal vast.

Het is belangrijk de isolatie geen kieren of gaten vertoont. Dit zijn bij uitstek de plekken waarlangs toch warmte naar buiten weglekt! De isolatie moet dus goed op maat gesneden worden. Sommige materialen zoals minerale wol zijn flexibel, zodat ze handig tussen een raamwerk geklemd kunnen worden. Eventuele spleten en kieren kunnen later nog met PUR-schuim opgevuld worden.

Gevel isolerenAls de gevelisolatie buitenzijde aangebracht is, wordt die bijna altijd afgedekt met beschermde platen. Niet alleen om een aantrekkelijk uiterlijk te bieden, maar ook op vocht tegen te houden en het isolatiemateriaal te beschermen. Je hebt de keuze uit verschillende afdekmaterialen, en elk ervan heeft zijn eigen prijs, onderhoudsbehoefte en decoratieve waarde. Leisteen, houten elementen, kunststof (PVC) elementen en metaal zijn populaire keuzes. Gevelisolatie crepi is één van de goedkoopste en makkelijkste oplossingen om een geïsoleerde muur af te dichten. Gevelisolatie met steenstrips (bestaande uit dunne bakstenen of natuurstenen elementen) is een iets duurdere, maar erg aantrekkelijke keuze die het uiterlijk van je woning in de meeste gevallen sterk verbetert. Ook kan er een nieuwe muur over de gevel gemetseld worden, wat de isolatiewaarde verder verhoogt.

Voordelen gevelisolatie

Gevelisolatie heeft een flink aantal pluspunten.

De beste vorm van isolatie van een woning die er bestaat.

Je stookkosten dalen sterk, waardoor je de gevelisolatie kosten er binnen zo’n 8 tot 12 jaar uit hebt.

Een aangenamer binnenklimaat: je leef- en slaapruimtes zijn warmer in de winter, maar ook aangenaam koel in de zomer.

Door het ontbreken van grote temperatuurwisselingen (door vorst en hete zon) krimpt en zet je muur niet meer uit. Dat voorkomt het optreden van scheuren en afbrokkelend metselwerk, en verhoogt dus de levensduur van je woning.

Gevelisolatie buitenzijde voorkomt ook het doordringen van vocht in de woning. Vocht kan veel schade aan het interieur (kromtrekken, afbladderen, rotting) en aan de gezondheid (schimmels, ongedierte) opleveren.

Gevelisolatie zorgt voor beperkte geluidsisolatie, en voor goede geluidsisolatie als er speciale isolatiematerialen gebruikt worden.

Door gevelisolatie neemt de verkoopwaarde van je woning aanzienlijk toe.

Nadelen gevelisolatie

Natuurlijk zitten er ook een beperkt aantal nadelen aan gevelisolatie.

De kosten van een gevel isoleren (hoewel een goede investering!) zijn niet gering. Dat komt door het oppervlakte van een gevel, de materiaalkosten en de vrij lange arbeidstijd die de klus met zich meebrengt.

Het is nodig om de isolerende laag af te dekken met hout, steen of kunststof, wat extra kosten met zich meebrengt. Gevelisolatie crepi is een goede keuze om deze kosten te beperken.

Een gevelisolatie premie krijgen

subsidie gevelisolatieDe ISDE-premie of de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing zorgt ervoor dat je een deel van de kosten kan terugkrijgen. Er gelden wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je minstens 2 soorten isolatie laten plaatsen, bijvoorbeeld je gevel en je dak, en moet je ervoor zorgen dat de isolatie professioneel geplaatst wordt. Online vind je actuele informatie over deze vergoedingen.

Gevelisolatie zelf plaatsen of een vakman inhuren?

Het is sterk aan te raden om je gevelisolatie te laten uitvoeren door een vakman met materiaalkennis en een lange ervaring. Zo krijg je een uitstekende woningisolatie en een aantrekkelijke afwerking.

Natuurlijk wil je zo min mogelijk betalen voor de klus. Vraag daarom vrijblijvende offertes op bij meerdere uitvoerders. Zo kan je snel de beste prijs voor jouw gevelisolatie vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat wil je laten isoleren?

2. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)

3. Van welk bouwjaar is de woning?

4. Wanneer wil je laten isoleren?

5. Welk type gebouw is het?

6. Beschrijf je project

7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.