Kruipruimte isoleren: hoe doe je dat? Prijzen en advies

Stel je wil wat de kruipruimte isoleren, om te voorkomen dat het onder je huis te vochtig wordt. Bovendien heb je gehoord dat je door middel van een geïsoleerde kruipruimte, een minder koude vloer kan hebben. Hierdoor kan je besparen op de energiekosten, want dit betekent dat je de verwarming minder hoog of minder vaak hoeft aan te zetten. Met een kruipruimte isolatie kan je goed je huis verduurzamen. Maar hoe doe je dat dan? En welk isolatiemateriaal moet ik daarvoor gebruiken? Wat gaat de isolatie kosten? In dit artikel leg ik aan jou uit hoe je de kruipruimte kan isoleren, wat het kost én of je er een subsidie voor kan ontvangen.

Waarom kruipruimte isoleren?

De kruipruimte is de ruimte onder de begane vloer, tot aan de grond. Dit wordt ook wel de kruipkelder genoemd, omdat het zich dus onder je huis bevindt. Deze kruipruimte is over het algemeen zo’n 75 cm hoog. De kruipruimte dient als barrière om het vocht van de grond niet in de woning te laten komen. Hierdoor worden er in kruipruimtes vaak ventilatiesystemen gebouwd. Ook lopen door deze kruipruimte de nodige leidingen, denk bijvoorbeeld aan de gas- en water leidingen. De kruipruimte heeft echter geen verwarming. Hierdoor is deze kruipruimte vaak vochtig. In deze vochtige ruimte kunnen hierdoor snel schimmels ontstaan en zich vermenigvuldigen. Via de leidingen kunnen deze schimmels zich verspreiden tot de rest van de woning. Het is daarom belangrijk dat jij de kruipruimte goed isoleert, om de verspreiding van schimmels tegen te gaan én om ervoor te zorgen dat de kruipruimte niet te vochtig wordt. Bovendien kan een positieve bijkomstigheid zijn, dat een goed geïsoleerde kruipruimte er ook voor kan zorgen dat je een minder koude vloer hebt. Dit betekent dat een geïsoleerde kruipruimte ook kan dienen om je huis te verduurzamen: door een minder koude vloer heb je minder snel de verwarming nodig.

Hoe kruipruimte isoleren: werkwijze

Je kan de kruipruimte isoleren door een isolatiemateriaal op de bodem van deze kruipruimte te installeren. Doordat de kruipruimte op dit moment niet geïsoleerd is, is het een koude ruimte, hierdoor wordt vocht aangetrokken. Vervolgens zorgt het vocht ervoor dat de koude lucht afkoelt, en vervolgens gaat condenseren. Hierdoor wordt de kruipruimte vochtig. Door een isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te installeren, kan er geen vocht meer worden aangetrokken, waardoor dus de koude lucht ook niet meer kan afkoelen en condenseren. Door het isolatiemateriaal wordt de kruipruimte dus droger én warmer. Uiteindelijk zal er hierdoor dus ook minder koude lucht worden afgegeven aan de rest van de woning, waardoor een goed geïsoleerde kruipruimte ook zorgt voor duurzaam wonen.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Soorten isolatiemateriaal voor de kruipruimte

Er zijn verschillende soorten materialen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Zo heb je onder andere isolatiechips, isolatieparels, en kan je de bodem laten isoleren door middel van het gebruik van pur. Wanneer de kruipruimte een houten vloer heeft, is het raadzaam om isolatiemateriaal te gebruiken die ‘open staat’.

Kruipruimte isoleren chips

Kruipruimte isoleren chips: je kan de ruimte isoleren met behulp van isolatiechips. Deze chips zien lijken op schelpen. Deze isolatiechips zijn gemaakt van piepschuim, waardoor ze in een vochtige ruimte droog blijven. Hierdoor kunnen deze isolatiechips niet gaan rotten en kan er geen schimmel op ontstaan. Bovendien zijn deze isolatiechips makkelijk te verplaatsen, mocht je ooit iets nodig hebben uit de kruipruimte.

Kruipruimte isolatieparels

Ook kan je de kruipruimte isoleren door middel van isolatieparels. Isolatieparels zijn, net zoals bij isolatiechips, gemaakt van piepschuim. Deze bolletjes kunnen in de kruipruimte worden geblazen, waardoor er uiteindelijk een dikke laag piepschuim op de bodem van de kruipruimte ligt. Deze laag piepschuim dient als isolatie en houdt het vocht van de grond tegen. Isolatieparels zijn vooral heel handig wanneer je een kleine ruimte hebt onder de vloer. Vaak wordt er van ‘een kleine ruimte onder de vloer’ gesproken, wanneer deze ruimte minder dan 30cm is. Door deze bolletjes worden alle kleine spleten, gaten en hoeken ook goed gevuld.

Kruipruimte isoleren met pur

Een andere mogelijkheid is de kruipruimte isoleren met Pur. De kunststof Pur wordt ook wel Polyurethaan genoemd. Pur bestaat uit twee componenten, namelijk polyol en isocyanaat. Wanneer je de kruipruimte wilt isoleren met Pur, wordt deze kunstof ingespoten in de kruipruimte. Door het inspuiten mengen deze twee componenten (polyol en isocyanaat) zich met elkaar. Hierdoor ontstaat er een schuim die zich opvult met cellen. Deze schuimlaag vormt zich op de bodem van de kruipruimte, waardoor de kruipruimte goed geïsoleerde wordt. Het voordeel van Pur is dat deze kunststof niet alleen vocht tegenhoudt, ook zorgt het voor een goede isolatie, waardoor de warmte in je woning blijft en er geen koude lucht naar de rest van de woning kan verspreiden. Dit zorgt voor duurzaam wonen.

Kruipruimte isoleren houten vloer

Kruipruimte isoleren houten vloer? Kies dan voor materiaal dat lucht door laat en kan ademen, waardoor het vocht kan verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan glaswol of steenwol. Het is belangrijk dat er in het materiaal kleine openingen zijn, omdat het hout anders kan rotten en er júist schimmels kunnen ontstaan op het huis.

⇒ Vraag GRATIS offertes aan !

Kruipruimte isoleren: wat kost het?

Wat gaat de kruipruimte isoleren kosten? De prijs om je kruipruimte te isoleren is natuurlijk afhankelijk van welk soort materiaal je gebruikt en hoe groot de kruipruimte is. Hoe groter de kruipruimte is, hoe meer materiaal je natuurlijk nodig hebt en hoe hoger de prijs. Ook is de kruipruimte isoleren prijs afhankelijk van welke techniek er wordt gebruikt en hoe toegankelijk de kruipruimte is.

👉Gemiddeld genomen kan je rekenen op een prijs vanaf €50 per m².

Een normale eengezinswoning is ongeveer €1.500 kwijt aan het isoleren van de kruipruimte. Dit is natuurlijk relatief veel geld, maar je bespaart door de isolatie natuurlijk ook op je energierekening. Wanneer je ervoor zorgt dat de kruipruimte goed geïsoleerd wordt, komt er minder koude lucht vanaf deze ruimte naar je huis toe.

👉Gemiddeld blijkt dat met een goed geïsoleerde kruipruimte zo’n 10 tot 15 % wordt bespaard op de energierekening.

Bovendien kan je wat besparen op de isolatie doordat de prijs uiteindelijk wat lager zal worden door de subsidie die je kan ontvangen.

⇒ Vraag GRATIS offertes

Kruipruimte isoleren subsidie

besparen op duurzame energieHet is mogelijk om een subsidie te ontvangen wanneer jij de kruipruimte wil isoleren. Dat kan via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, of de ISDE.

Voor het aanvragen van de subsidie gelden verschillende voorwaarden. Een voorwaarde voor het ontvangen van deze subsidie is dat je bijvoorbeeld minstens 2 energiebesparende isolatiemaatregelen moet hebben getroffen. Zo kan je bijvoorbeeld de kruipruimte hebben geïsoleerd, maar daarbij moet je nóg een andere energiebesparende maatregel hebben genomen, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of dakisolatie. Het subsidiebedrag heeft een maximum van €10.000 per woning, in uitzonderlijke gevallen is dit €15.000. Wanneer je de subsidie aanvraagt moet je bij deze aanvraag een uitvoerdersverklaring van het bedrijf meesturen. Dit is ter bewijs dat jij ook daadwerkelijk de isolatie(s) heb laten uitvoeren. Let erop dat je niet twee keer een subsidie voor woningisolatie kan ontvangen én dat je de subsidie niet krijgt als je de isolatie zelf hebt uitgevoerd.

Ook is het mogelijk om maar 9% (in plaats van 21%) BTW te betalen over de arbeidskosten, wanneer je de kruipruimte laat isoleren. Deze 9%-regeling geldt alléén wanneer de woning ouder is dan twee jaar en is dus alleen geldig op de arbeidskosten (en niet op bijvoorbeeld het isolatiemateriaal).

Van plan je huis te verduurzamen? Vraag gratis offertes aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Wat wil je laten isoleren?
2*. Welk oppervlakte dient geïsoleerd te worden? (schatting)
3*. Van welk bouwjaar is de woning?
4*. Wanneer wil je laten isoleren?
5*. Welk type gebouw is het?
6. Beschrijf je project
7. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.