Water-water warmtepomp werking en richtprijzen

Wil je graag duurzaam wonen en overweeg je de aanschaf van een water-water warmtepomp? Ontdek alles over dit geavanceerde systeem: wat zoal de voor- en nadelen ervan zijn, de eventuele subsidies waarvoor je in aanmerking kunt komen, de kosten van het geothermische systeem en de aansluiting en of je wel of geen vergunning nodig hebt voor het gebruik van dit systeem.

Hoe werkt een water-water warmtepomp?

Een water-water warmtepomp is een warmtepomp waarmee je warmte kunt halen uit het grondwater om je woning op een duurzame manier mee te verwarmen. Met dit systeem kun je jouw woning verduurzamen en ontlast je daarmee het milieu. Het geothermische systeem is zeer complex en vergt de nodige investering. Zo dient er een put gemaakt te worden voor de pomp om het grondwater te bereiken. De pompput heeft vaak een diepte van rond de 25 tot 150 meter, afhankelijk van jouw woongebied en bodemsamenstelling.

Het water dat je met de water-water warmtepomp omhoog pompt, wordt vervolgens naar de verdamper geleid van de warmtepomp. De warmte wordt overgedragen aan het systeem en kan worden verspreid naar de rest van de woning. Het afgekoelde water kan ten slotte via dezelfde put weer worden afgevoerd en terug worden geleid naar het grondwater.

Naast het boren in grondwater, kun je met een water-water warmtepomp ook water gebruiken afkomstig van oppervlaktewater. Water-water warmtepomp oppervlaktewater kan als bron worden gebruikt in de vorm van bijvoorbeeld een nabijgelegen rivier of kanaal. Een vereiste aan water-water warmtepomp oppervlaktewater is echter dat het gaat om stromend water. De stroming van het water is belangrijk om energie langst de slangen te laten stromen om de temperatuur niet te laten veranderen.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes aan !

Wat kost een water-water warmtepomp?

water-water warmtepompDe water-water warmtepomp prijs varieert per systeem en hangt samen met de bodemsamenstelling, de energiebehoefte van je huishouden en het vermogen van de warmtepomp. Ook kan de prijs van de water-water warmtepomp beïnvloed worden door een eventuele warmtepomp subsidie die worden prijsgegeven voor huishoudens die hun woning willen verduurzamen.

👉Over het algemeen ben je minimaal 15.000 euro kwijt voor de installatie van een water-water warmtepomp en kunnen de kosten oplopen tot rond de 40.000 euro (exclusief subsidies).

De water-water warmtepompen zijn een van de duurste warmtepompsystemen. De investering in een water-water warmtepomp ligt dan ook hoger dan voor een doorsnee cv-ketel systeem. Echter bieden de warmtepompen een groot voordeel ten aanzien van andere systemen. Zo kun je dankzij het gebruik van een onuitputtelijke energiebron op lange termijn op je energiekosten besparen en kent een warmtepomp een terugverdientijd.

⇒ Vraag gratis offertes !

Water-water warmtepomp subsidie

 water water warmtepomp prijsVele gemeenten willen het installeren van water-water warmtepompen stimuleren en bieden daarom een subsidie aan ter tegemoetkoming voor de aanschaf van een water-water warmtepomp aansluiting. Hoe hoog dit bedrag ligt is afhankelijk van diverse voorwaarden en omstandigheden.

Wanneer je een water-water warmtepomp laat installeren door een professionele technicus, en je aan de verdere gestelde voorwaarde van de subsidies houdt, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van rond de 500 tot 2.500 euro.

Bovendien heb je recht op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) als je 2 verduurzamende werken laat uitvoeren in huis en wanneer je de klus door een professional laat aanpakken. Met deze subsidie kan je heel wat besparen.

Heb je een vergunning nodig voor een water-water warmtepomp?

Een veel gestelde vraag is of je voor de installatie van een water-water warmtepomp een vergunning dient aan te vragen. Dit is in de meeste gevallen niet aan de orde. Zo hoef je alleen een vergunning aan te vragen bij de gemeente wanneer je een monumentaal pand bezit, een woning met beschermd stadsgezicht bezit of wanneer de pomp zichtbaar is voor de omgeving. Daarnaast kan het zijn dat er een vergunning wordt vereist wanneer je wilt boren op flinke diepte.

Water-water warmtepomp voor- en nadelen

De installatie van een water-water warmtepomp kent enkele voor- en nadelen.

Water-water warmtepomp voordelen

duurzaam wonen Wellicht het grootste voordeel, en de reden waarom vele het systeem aanschaffen, is de schone en duurzame werking van het systeem. Een water-water warmtepomp is een groene manier van energie opwekken en belast daarmee niet het milieu. De pomp draagt bij aan een fijne leefsfeer en aan duurzaam wonen. Een voordeel dat hieraan verbonden is is dat je het systeem op lange termijn kunt terugverdienen en dat je op lange termijn kunt besparen op je energiekosten.

Een ander voordeel van het systeem is dat het water dat omhoog gepompt wordt, ook gebruikt kan worden om je toilet mee door te spoelen of voor het besproeien van je tuin. Het systeem kan zowel koud water als warm water pompen en biedt daarmee ook de mogelijkheid om koud water te gebruiken om je woning in de zomer te koelen. Hiermee kun je zorgen voor een duurzame manier van natuurlijk koelen.

Water-water warmtepomp nadelen

De water-water warmtepomp nadelen verschillen per systeem. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse pompen die heel wat geluid maken. Wanneer je beschikt over een kleine woning, en de pomp dicht bij huis geplaatst hebt, kan de overlast van geluid zeer nadelig zijn. Daarnaast zijn de systemen zeer prijzig en vergt de aankoop van een water-water warmtepomp een flinke investering. Zo geldt vaak dat hoe dieper het grondwater zit, hoe dieper de boor moet boren en hoe hoger de kosten van de installatie zullen oplopen. Wanneer je beschikt over een woning waarbij het grondwater zeer diep ligt, ben je meer geld kwijt aan energiekosten om het water vanuit een flinke diepte op te laten pompen.

De uitwerking van de pomp verschilt stek in het type systeem en per locatie. Laat je daarom zorgvuldig adviseren en kijk of een water-water warmtepomp voor jou een geschikte investering is voordat je de aanschaf van een water-water warmtepomp overweegt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Waarvoor heb je de warmtepomp nodig?

2. Welke installatie heb je momenteel?

3. Wanneer wil je de warmtepomp plaatsen?

4. Beschrijf je project

5. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.